29

Doodvonnis treft nog meer dan duizend edelherten in Oostvaardersplassen

In het natuurgebied de Oostvaardersplassen gaat Staatsbosbeheer nog eens 1100 edelherten afschieten. Dat meldt Omroep Flevoland. Er zijn dit jaar al 1785 dieren afgeschoten. Na acties van conservatieve dierenvrienden die zich stoorden aan beelden van hongerende dieren en met harde acties dreigden is besloten dat er in het natuurgebied niet meer dan 490 edelherten mogen verblijven. Aanvankelijk was vastgesteld dat er 1800 dieren gedood zouden worden maar dat aantal bleek het resultaat van een te late schatting.

Het lukt volgens de natuurbeheerder niet om dit extra afschieten voor het eind van dit jaar op zorgvuldige wijze te doen. (…) Staatsbosbeheer heeft vanaf 2020 geen speciale opdracht meer nodig voor afschot van de edelherten en zal daar dus mee doorgaan tot aan het begin van het broedseizoen van de vogels op 15 maart. Vanaf 2020 geldt namelijk een nieuw beheerplan voor de Oostvaardersplassen. Daarin is geregeld dat de wildstand met behulp van afschot op peil wordt gehouden, zoals dat ook bijvoorbeeld op de Veluwe gebeurt. Voorheen was het de bedoeling dat de natuur in het vogelreservaat zich helemaal zonder menselijk ingrijpen zou ontwikkelen, maar dat is mislukt.

Op 12 november buigt de rechtbank in Lelystad zich over de bezwaren van drie natuurorganisaties tegen de jacht op de edelherten. Naast de edelherten moeten ook nog tientallen wilde paarden uit het natuurgebied verdwijnen. Daar wordt een andere oplossing voor gezocht dan afschieten.

cc-foto: Ouwesok

Geef een reactie

Laatste reacties (29)