1

Doodzieke Algerijnse president koerst af op vierde termijn

Oppositiepartijen boycotten verkiezingen omdat die toch niet eerlijk verlopen

Algerijnen gaan donderdag naar de stembus om een president te kiezen. De zittende president Abdelaziz Bouteflika (77) lijkt gestaag op een vierde termijn van vijf jaar af te stevenen, ook al wordt algemeen aangenomen dat hij ernstig ziek is.


Bouteflika kreeg vorig jaar een beroerte en is sindsdien nauwelijks in het openbaar gezien. De zeldzame keren dat de staatstelevisie actuele beelden toont van de president, is een oude, broze man te zien. Altijd zittend, zo schrijft NRC Handelsblad (betaalde toegang).

Er gaan geruchten dat Bouteflika niet meer kan lopen en praten en er wordt getwijfeld aan zijn vermogen om te regeren. Dat lijkt er echter niet veel toe te doen, omdat de macht niet alleen bij de president ligt. Sinds de onafhankelijkheid in 1962 is de macht verdeeld tussen politici en generaals, nu al vijftien jaar met Bouteflika aan het hoofd. Hij lijkt ook nu door hen, bijna letterlijk, overeind te worden gehouden.

Nu de president ziek is er toch een machtsstrijd ontstaan tussen de clan rond de president en de generaals. NRC:

Er zijn sterke aanwijzingen dat de clan rond de president en de beruchte generaal Mohammed ‘Tewfik’ Mediene op ramkoers liggen. In februari riep de leider van regeringspartij Front Libération National (FNL) Mediene op een einde te maken aan zijn decennialange “inmenging in de politiek” en af te treden.

Mediene wordt gezien als de belangrijkste rivaal van Bouteflika, al is ook hij ziek en doet hij niet mee aan de verkiezingen. In totaal doen zes kandidaten mee aan de presidentsverkiezingen. Onder hen ook de voormalige premier Ali Benflis, die het in 2004 al opnam tegen Bouteflika, maar toen een zware nederlaag leed.

In het buitenland worden de ontwikkelingen nauwlettend gevolgd. Algerije is een belangrijke producent van olie en gas én een trouwe bondgenoot van het Westen in de strijd tegen terrorisme. Bovendien is de Arabische Lente, waarbij het ene na het andere autoritaire regime door een volksopstand viel, bijna geheel aan het land voorbij gegaan. Volgens NRC komt dat vooral door de angst voor een herhaling van de bloedige burgeroorlog in de jaren negentig, waarbij 200.000 mensen omkwamen. Uit die tijd heeft Bouteflika ook nog veel krediet over. Hij bracht vrede en stabiliteit heeft gebracht na de ‘duistere jaren’.

Volgens NOS-correspondent Sander van Hoorn zullen de Algerijnen ook nu stabiliteit verkiezen boven politieke hervormingen. Hier en daar opborrelende protesten heeft Bouteflika altijd handige gesust met salarisverhogingen en voedselsubsidies.

Demonstreren is echter ook verboden in het land. Een protest van de beweging Barakat! (Genoeg!) voorafgaand aan de verkiezingen werd door de politie neergeslagen. Het Nederlands Dagblad meldt dat slechts enkele leden van de oppositiegroep konden zich verzamelen voordat zij door de politie hardhandig werden weggestuurd. Een aantal oppositiepartijen boycot de verkiezingen omdat de stembusgang volgens hen niet eerlijk zal verlopen.

Foto-cc: Chloe Nejma

Geef een reactie

Laatste reactie