25

Doofpot misbruik door hulpverleners gaat verder open: Rode Kruis en Plan

Niet alleen hulpverleners van Oxfam zouden zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel wangedrag in crisisgebieden. Medewerkers van Plan International, voorheen bekend als Foster Parents Plan, hebben in 2016 en 2017 kinderen seksueel misbruikt en zich schuldig gemaakt aan seksuele intimidatie. In een besloten Facebookgroep van (oud-)medewerkers van het Rode Kruis (ICRC) worden berichten gedeeld over soortgelijk seksueel wangedrag binnen die organisatie.

Plan International
Volgens Plan International zijn er in de periode tussen 1 juli 2016 en 30 juni 2017 zeker zes gevallen van kindermisbruik geweest: een persoon was een werknemer van de organisatie, de andere vijf vrijwilligers en medewerkers van partnerorganisaties. Volgens directeur van Plan Nederland Monique van ’t Hek zijn de zes direct ontslagen. Ook is aangifte tegen hen gedaan. Van ’t Hek schrijft in een brief aan donateurs dat bij de schandalen geen Nederlandse werknemers betrokken waren.

Waar het misbruik heeft plaatsgevonden en door wie, is niet bekend bij Van ’t Hek. Zij heeft de informatie doorgekregen van het internationale hoofdkantoor, die geen verdere informatie heeft verstrekt. Behalve het kindermisbruik zijn er ook negen gevallen bekend van seksuele intimidatie of andere wangedrag. Daarvoor zijn zeven medewerkers ontslagen. Plan Nederland heeft om meer informatie gevraagd van het hoofdkantoor, ook om te weten of het wangedrag zich ook in eerdere jaren heeft voorgedaan.

Rode Kruis
In de besloten Facebookgroep voor ICRC-medewerkers vindt een heftige discussie plaats over seksueel wangedrag binnen de eigen organisatie. ‘Tijdens mijn zes jaar bij de ICRC was dit soort gedrag (gebruik van prostituees, red.) bij elke missie gebruikelijk’, schrijft iemand. De berichten kwamen naar buiten nadat de Zwitserse krant Le Temps toegang kreeg tot de groep. De krant citeert een andere medewerker:

‘Voor het ICRC maakt het niets uit en is ze daardoor medeplichtig. Ik zag verschillende gevallen toen ik daar werkte. Een van de medewerkers had zelfs een promotie op het hoofdkantoor hoewel hij op heterdaad betrapt werd. […] Deze man heeft zijn les nooit geleerd en bleef opscheppen tegen zijn collega’s over de meisjes.’

Een woordvoerder van het ICRC laat aan Le Temps weten dat de organisatie de berichten in de Facebookgroep serieus neemt, maar zegt het ook te betreuren dat het beschreven wangedrag het vertrouwen in het Rode Kruis ondermijnt. Ook denkt de woordvoerder dat veel van de genoemde daden mogelijk geen consequenties hebben voor de direct betrokkenen, aangezien veel wangedrag waarschijnlijk nooit gerapporteerd is.

Plan International en de medewerkers van het Rode Kruis komen met hun berichten naar buiten nadat bekend werd dat medewerkers van Oxfam Novib zich onder meer in Haïti en Tsjaad schuldig hebben gemaakt aan seksueel wangedrag tijdens hun hulpverlening in de crisisgebieden. De medewerkers zouden seksfeesten hebben gehouden waarbij prostituees werden ingehuurd. Daar zouden ook minderjarige meisjes tussen hebben gezeten.

Bronnen: NOS, De Morgen / cc-beeld: wiltshirespotter

Geef een reactie

Laatste reacties (25)