15

Door Snowden onthuld spionageprogramma was illegaal

Een van de door klokkenluider Edward Snowden bekendgemaakte NSA-spionageprogramma’s was illegaal. Dat heeft een Amerikaans Hof van Beroep woensdag geoordeeld. Volgens de drie rechters was het sleepnet waarmee miljarden telecomgegevens van Amerikanen werden verzameld, niet toegestaan onder de inlichtingenwetgeving. Ook menen de rechters dat het programma vermoedelijk in strijd was met het vierde amendement op de Grondwet, dat onredelijke doorzoekingen verbiedt.

Snowden, die zeven jaar geleden de digitale spionageprogramma’s van de NSA openbaar maakte en daarom moest uitwijken naar Rusland, reageert op Twitter opgetogen op het vonnis. “Ik had me nooit kunnen voorstellen dat ik nog zou meemaken dat onze rechtbanken de NSA-activiteiten als onwettig zouden veroordelen en dat ik in hetzelfde vonnis erkenning zou krijgen voor het naar buiten brengen daarvan.”

In Nederland waren providers tot 2015 ook verplicht om gegevens over het internet- en telefoonverkeer van hun klanten op te slaan, zodat de autoriteiten die konden doorzoeken. In april 2014 bepaalde het Europese Hof van Justitie dat deze inbreuk op de persoonlijke levenssfeer niet door de beugel kon. Een jaar later schoot ook de rechtbank in Den Haag de zogeheten bewaarplicht af.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)