Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Doorbraak: Duits-Amerikaans coronavaccin 'voor 90 procent effectief'

  •  
09-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
Ouderen in de rij voor griepprik

© BERG EN DAL - Een man wordt ingeent tegen het griepvirus. Ouderen laten zich normaal gesproken meestal inenten via de huisarts, maar vanwege het coronavirus gebeurt dit nu vaak in dorpshuizen

Het coronavaccin ontwikkeld door de Duitse farmaceut BioNTech en het Amerikaanse Pfizer Inc is meer dan 90 procent effectief in het remmen van Covid-19. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een grootschalig studie naar de werking van het middel.
Behalve een waarschijnlijk succesvolle remming van het virus, blijkt uit het onderzoek vooralsnog dat het vaccin geen serieuze bijwerkingen kent. Ook is de verwachting dat de beschermende werking langere tijd aanhoudt. De twee bedrijven maakten hun bevinding gezamenlijk bekend. Het vaccin maakt gebruikt van zogeheten ‘boodschapper-RNA’; een erfelijkheidsmolecuul dat het lichaam “opdracht” geeft de viruscellen uitsteeksels aan de buitenkant te laten groeien. Het lichaam reageert daar vervolgens op door er versneld afweer tegen op te bouwen.
Pfizer hoopt voor het eind van dit jaar honderd miljoen doses van het vaccin te kunnen leveren, over een jaar zouden dat er maar liefst 1,3 miljard kunnen zijn. Om het vaccin zo snel al op de Amerikaanse markt te krijgen, is via een noodprocedure toestemming gevraagd. De aankomende Amerikaanse president Joe Biden sprak van ‘geweldig nieuws’ maar riep Amerikanen wel op voorlopig nog voldoende afstand te bewaren en mondkapjes te dragen.
Verliezer van de verkiezingen Donald Trump sprak ondertussen van goed nieuws voor de beurzen, die inderdaad na het bericht van Pfizer wereldwijd omhoogschoten. Vicepresident Mike Pence roemde het overheidsprogramma ‘Warp Speed’ dat investeringen deed in onderzoeken naar coronavaccins en probeerde daarmee namens de regering-Trump Pfizers doorbraak naar zich te trekken. Pfizer heeft echter laten weten dat hoewel de Amerikaanse overheid heeft toegezegd voor 2 miljard dollar aan vaccins in te kopen indien werkzaam, het bedrijf geen cent van Trump-Pence heeft aangenomen voor de ontwikkeling.
De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn is optimistisch over een mogelijk vaccin, maar zei wel direct te wachten met goedkeuring tot er meer data beschikbaar is over de veiligheid van het middel. Hoewel Pfizer en BioNTech nu voorlopen in de race om de ontwikkeling van een werkend vaccin, worden ze op de voet gevolgd door de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca dat in samenwerking met de Oxford universiteit aan een eigen middel werkt. In september werd dat onderzoek nog stilgelegd omdat het vaccin schadelijke bijwerkingen leek te veroorzaken, maar dat is inmiddels weerlegd. AstraZeneca denkt ook eind dit jaar, of mogelijk in januari , te kunnen starten met vaccineren. De Europese Commissie heeft al een aanvraag voor 300 miljoen doseringen.
Update:
The Independent plaatst enkele kanttekeningen bij de juichende berichtgeving. Zo moet de doses twee keer toegediend worden, met een tussenperiode van drie weken, om effect te hebben. De 100 miljoen doses zijn dan bedoeld voor 50 miljoen mensen. Bij 10 procent van hen zal het middel niet werken, dan blijven er 45 miljoen over. Als ze zich al allemaal goed laten vaccineren want terugkomen voor de tweede doses na drie weken kan in de praktijk nogal eens problemen opleveren. Een andere complicatie is dat het vaccin bewaard moet worden bij een temperatuur van -80 graden Celsius. Apparatuur om dat te verzekeren is vooralsnog maar beperkt beschikbaar.
Bronnen: DW, De Morgen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.