Laatste update 10:10
59

Doorbraak in Brussel: Ierse grens blijft – voorlopig – open na Brexit

De grens tussen Ierland en het Britse Noord-Ierland blijft open na de Brexit. Dat zijn de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk overeengekomen in een tussenakkoord over de uittreding van het land uit de Unie. Ook zullen de rechten van EU-burgers die op Brits grondgebied worden gerespecteerd. Dat betekent onder meer dat die burgers hun partner over kunnen laten komen en dat ze toegang houden tot de gezondheidszorg op basis van Europese regels. Ook volgen de Britten nog 8 jaar de uitspraken van het Europese Hof. Over de kosten van de scheiding die de Britten moeten betalen, is vooralsnog geen overeenstemming bereikt.

Het akkoord werd bekend gemaakt door Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. De Britse premier Theresa May was maandagochtend zelf naar Brussel gereisd om een compromis te kunnen bereiken. Dat was nodig omdat de ultraconservatieve Noord-Ierse Unionisten, van wie May afhankelijk is nadat ze bij de laatste verkiezingen haar parlementaire meerderheid verloor, vreesden dat Noord-Ierland een aparte status zou krijgen en juridisch onder de Europese regel zou blijven vallen. De situatie aan de Noord-Ierse grens is complex omdat de Brexiteers alle grenzen willen sluiten en dit in de praktijk ernstige gevolgen heeft voor de bevolking. Nu is overeengekomen dat de grens nog open blijft en het gebied zich houdt aan de EU-regels totdat er een definitieve oplossing wordt gevonden.

De NOS schrijft:

De eerste reacties in Brussel zijn positief. “De Europese Unie heeft op de meeste punten zijn zin gekregen”, aldus correspondent Arjan Noorlander. “De Britten hebben maanden niet echt onderhandeld. Het gevoel in Brussel was dat ze de zaken niet op orde hadden.”

cc-foto: Number 10

Geef een reactie

Laatste reacties (59)