17

Doorbraak in HIV-bestrijding: Gel helpt infectie voorkomen

Wetenschappers spreken van een doorbraak; voor de eerste keer is een vaginale gel in staat gebleken het aidsvirus tegen te houden

Uit een studie in Zuid-Afrika is gebleken dat de gel de kans op hiv bij vrouwen met een geïnfecteerde partner met vijftig procent verlaagde. Dat melden media maandag.

De resultaten moeten nog worden bevestigd door meer studies. De huidige mate van bescherming is misschien niet voldoende om de gel toe te staan in landen als de Verenigde Staten, maar volgens onderzoekers kan de gel nog verbeterd worden. Dat meldt Trouw maandagavond.

De werkzame stof in de gel is tenofovir. Het middel verminderde de kans op hiv met vijftig procent na gebruik van één jaar en met 39 procent na tweeënhalf jaar. Salim Abdool Karim, de Zuid-Afrikaanse onderzoeker die de studie leidde, zal de resultaten dinsdag presenteren op de internationale aidsconferentie in Wenen. Hij zegt over het middel:

Zelfs gedeeltelijke bescherming is een enorme overwinning die niet alleen voor arme landen een zegen kan zijn, maar ook voor stellen overal ter wereld van wie één hiv heeft en de ander niet.

Lees meer bij Trouw en The New York Times

Foto: Tryvge.U (Flickr CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (17)