30

Doorbraak in India na hongerstaking Anna Hazare

Actie volksheld dwingt parlement tot akkoord strengere anti-corruptiewetten

De Indiase activist Anna Hazare, die met de geweldloze methodes van Gandhi de strijd aanbindt tegen corruptie in het land, heeft zijn opzienbarende hongerstaking beëindigd. Of, zoals hij zelf stelde, ‘gepauzeerd’. Zaterdag ging het Indiase parlement akkoord met zijn eis: strengere anti-corruptiewetgeving.


De hongerstaking van de 74-jarige activist, die in India een ware volksheld is, duurde 12 dagen. Hij verloor in die periode 7 kilo aan lichaamsgewicht. De voormalige vrachtwagenchauffeur uit het Indiase leger noemde zijn protest ‘een les voor de hele wereld’ en een overwinning voor het volk.

De Volkskrant schrijft:

De Indiase regering heeft onder meer beloofd dat er een onafhankelijke ombudsman tegen corruptie komt. Die moet vergaande bevoegdheden krijgen om omkopingspraktijken in het ambtelijk apparaat, in volksvertegenwoordigingen en bij de rechterlijke macht te onderzoeken.

In de maanden voorafgaand aan het protest kwam in India het ene na het andere corruptieschandaal naar boven. Van duistere handel in de mijnbouw tot de dubieuze verkoop van mobiele frequenties. Gedurende zijn hongerstaking nog werden vier parlementsleden gearresteerd wegens handel in stemmen.

Hazare werd aanvankelijk gearresteerd maar de overheid misrekende zich in de populariteit (video) van de activist. Tienduizenden demonstranten trokken de straten op voor zijn vrijlating. Hazare geniet grote steun onder de middenklasse die zwaar leidt onder de overal aanwezige corruptie.

In regeringskringen werden de anti-corruptievoorstellen van Hazare ‘ongrondwettelijk’ genoemd en ze stelden zijn hongerstaking gelijk aan ‘parlementaire afpersing’. Na een negen uur durend debat gingen de parlementsleden akkoord met een deel van zijn voorstellen. De actievoerders zien de doorbraak als een begin. Kort voordat Hazare zijn hongerstaking beëindigde legden tienduizenden activisten massaal de eed af dat ze nooit smeergeld zullen betalen of eisen. 

The Guardian: Indian anti-corruption activist ends hunger strike

Times of India: Anna Hazare wins it for the people

Geef een reactie

Laatste reacties (30)