17

Doorbraak: Kamer steunt PvdA-plan bevingsschade

Alleen VVD is niet enthousiast over het omkeren van de bewijslast 

De PvdA is voor het omkeren van de bewijslast bij schadegevallen na aardbevingen door gaswinning. Daarmee lijkt zich voor dit plan in de Tweede Kamer een meerderheid af te tekenen.

Op dit moment moeten gedupeerden bewijzen dat schade aan hun woning is ontstaan door een beving. PvdA-Kamerlid Jan Vos wil dat er voortaan gebruik wordt gemaakt van ‘omgekeerde bewijslast’: in plaats van dat gedupeerden moeten aantonen dat de geclaimde schade het gevolg is van bevingen, moet de NAM straks bewijzen dat schade niet is ontstaan door een beving.
VVD-Kamerlid André Bosman is ‘niet enthousiast’ over het plan. Bosman vraagt zich af waarvoor het voorstel van de PvdA een oplossing biedt. ‘Complexe zaken gaan toch naar de rechter.’ Het gaat volgens hem bovendien om een zeer beperkte groep. Ook heeft hij zorgen over de precedentwerking van een dergelijke stap. Hij wijst er verder op dat de schadeafhandeling bij de NAM wordt weggehaald en bij het Centrum Veilig Wonen terechtkomt.

Toch lijkt er een Kamermeerderheid te zijn voor het voorstel van Vos: SP, PVV, ChristenUnie en Partij voor de Dieren zijn vóór, CDA en D66 vermoedelijk ook. Minister Kamp (Economische Zaken, VVD) is géén voorstander van het plan.

De Tweede Kamer praat morgen over de mijnbouwwet, waar dit onder valt. Volgende week wil de Kamer een debat voeren over de uitspraak van de Raad van State eerder deze week over de gaswinning.

Dinsdag sprak PvdA-Kamerlid Jan Vos bij VARA-programma PAUW over de beslissing om voorlopig geen gas meer te winnen rond Loppersum.

Volkskrant: Kamer steunt PvdA-plan bevingsschade, VVD tegen 

NRC.nl: PvdA steunt omgekeerde bewijslast bij schade door gaswinning

CC Foto: NiederlandeNet

Geef een reactie

Laatste reacties (17)