Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dorpelingen houden vooruitgang stad Ede tegen

  •  
11-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
kerke_300.jpg
Referendum leidt tot afwijzing koopzondagen, tegen de zin van stedelingen
Inwoners van de stad Ede mogen op zondag geen inkopen doen omdat bewoners van omliggende dorpen daar tegen zijn. Dat is de uitslag van een referendum dat over de invoering van koopzondagen werd gehouden.
Het immer voortdurende conflict tussen vooruitstrevende steden en het behoudende platteland is in de Gelderse gemeente Ede geslecht in het voordeel van de laatste. Althans als het gaat om koopzondagen. Kiezers uit de gemeente kregen drie voorstellen voorgelegd over de invoering van koopzondagen, een fenomeen dat steeds meer onderdeel is van de Westerse beschaving. In de voorstellen kon gekozen worden voor invoering in de hele gemeente, alleen de stad of alleen bepaalde winkels zoals supermarkten en kluswinkels. Alle voorstellen werden weggestemd maar dat gebeurde tegen de zin van de stedelingen, zo meldt de NOS :
RTEmagicC_9115aaf4aa.jpg
De opkomst bij het referendum was 45,1 procent. De gemeente noemt dat hoog voor een plaatselijk referendum. Opvallend is het grote verschil tussen de stad Ede en de omliggende dorpen. Zo stemde in de stad een kleine meerderheid van 53 procent voor een koopzondag, terwijl in dorpen als Wekerom en Ederveen-De Klomp meer dan 90 procent tegenstemde. 
PvdA en D66 zijn voorstander maar de christelijke partijen CDA, CU en SGP, die een meerderheid hebben in de raad, zijn tegen. De gemeenteraad moet nog beslissen over invoering, het referendum was raadgevend.
cc-foto: sicco2007

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.