Laatste update 12:11
11

Dorpen ingesloten in bosbrand Portugal, zeker 57 doden

Bij hevige bosbranden in Portugal zijn ten minste 57 mensen om het leven gekomen. De brand woedt in de Pedrógão Grande regio. Veel van de doden vielen toen mensen op een provenciale weg door het vuur ingesloten raakten terwijl ze probeerden te ontkomen.

Naast het hoge dodental zijn er ook nog tientallen gewonden, waaronder zes brandweerlieden en een meisje van acht dat in haar eentje te dicht bij het vuur liep. Zo’n 700 brandweerlieden proberen de vlammenzee onder controle te krijgen, maar dit wordt moeilijk gemaakt door de hevige wind. Er zijn al verscheidene brandweerauto’s in brand gevlogen.

Volgens de burgemeester van de regio zijn een aantal dorpen nu volledig ingesloten door het vuur. Lokale media melden dat hulpdiensten nog niet alle getroffen gebieden bereikt hadden voordat ze werden ingesloten door de vlammenzee. Het dodental zou daardoor nog verder op kunnen lopen.

De bosbrand brak zaterdag rond 14.00 uit. Hoewel de oorzaak nog niet bekend is, vermoed de burgemeester brandstichting. In Portugal woeden bijna ieder jaar bosbranden, maar over het algemeen vallen er veel minder doden. Deze bosbrand is nu al de dodelijkste bosbrand sinds 1949.

De Spaanse premier Antonia Costa noemt de situatie ‘de grootste tragedie met mensenlevens in jaren’. President Marcelo Rebelo de Sousa spreekt van een ‘een ongekende situatie’. De noodtoestand is inmiddels uitgeroepen, en er zijn blusvliegtuigen uitgerukt.

Bron: NOS

Update 12.09

Portugese autoriteiten hebben inmiddels blikseminslag aangewezen als de oorzaak van de bosbrand. De chef van de plaatselijke politie meldt dat zelfs de boom waar de bliksem is ingeslagen is gevonden. De brandstichting die eerder werd vermoed, is nu volledig uitgesloten.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)