17

Douane grijpt niet in bij handel in walvisvlees

Update 13:15 Reder laat walvisvlees achter, want hij wil niet meewerken aan handel in bedreigde dieren. ... Greenpeace beëindigt blokkade schip in Rotterdamse haven ...  lading walvisvlees uit IJsland bedoeld voor Japan

Actievoerders van Greenpeace blokkeren op dit moment een groot transport van walvisvlees in de Rotterdamse haven. Het gaat om een lading van zeven containers vlees van dertien bedreigde vinvissen die van IJsland naar Japan wordt vervoerd.

Dat meldt Greenpeace op haar site.  De actievoerders hebben zich vastgeketend aan de trossen om te voorkomen dat het schip kan vertrekken. Greenpeace heeft de douane gevraagd om onderzoek te komen doen op het schip en beslag te leggen op het walvisvlees. Pavel Klinckhamers, campagneleider oceanen bij Greenpeace: 

Nederland moet nu duidelijk maken waar het staat. Wil ons land zijn handen vuil maken aan de doorvoer van vele tonnen walvisvlees? Wij willen een duidelijk signaal aan walvisvarende landen. Als Nederland meewerkt aan de handel, is ons land medeverantwoordelijk voor de ondergang van deze ernstig bedreigde diersoort.

Update 8:55 Een woordvoerder van de zeehavenpolitie meldt in De Pers dat het in de loop van vandaag de lading van het bewuste schip zal onderzoeken.

Update 12:15 De douane heeft het schip gecontroleerd, maar zegt niet te kunnen ingrijpen, omdat het walvisvlees niet voor Nederland is bedoeld. De 7 containers waar het walvisvlees in zou moeten zitten zijn wel van boord van het schip gehaald. Greenpeace heeft daarop de blokkade beëindigd.

Greenpeace directeur Liesbeth van Tongeren twitterde over het besluit van de douane:

Politie zegt Nederlandse regels verbieden handel in Walvisvlees maar doorvoer mag wel. De reder NYK LIne is consequenter!
Foto: lviss

Update 13:15 De reder heeft besloten de containers met walvisvlees achter te laten in Nederland, omdat hij niet mee wil werken aan de handel in bedreigde diersoorten.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)