Laatste update 16:20
11

Douane hield corruptieonderzoek tegen

De top van de Douane heeft een grootschalig corruptieonderzoek tegengehouden. Dat meldt RTL Nieuws.

Onderzoekers vonden aanwijzingen dat grote aantallen douaniers in de Rotterdamse haven mogelijk betrokken waren bij corruptie, integriteitsschendingen en samenwerking met georganiseerde criminaliteit, zoals het doorlaten van drugstransporten.

Het tegengehouden onderzoek naar de omvang van mogelijke ambtelijke corruptie werd uitgevoerd in opdracht van Politie en Wetenschap. Terwijl opsporingsinstanties als de FIOD volledige medewerking verleenden, ging de Douane bij elke stap moeilijker doen. Zeker nadat uit interviews met 119 betrokkenen in de Rotterdamse haven was gebleken dat er ‘tal van aanwijzingen’ waren voor ‘opzettelijke’ integriteitschendingen. Onderzoekers kregen hierna geen toegang tot dossiers en registraties, en de medewerking aan het onderzoek werd in opdracht van de leiding van de Douane beëindigd.

Door het gebrek aan medewerking waren de onderzoekers genoodzaakt het onderzoek stop te zetten. In mei brachten ze een verklaring uit waarin stond:

We schatten in dat alleen een parlementaire of statelijke onderzoekscommissie voldoende gewapend is om door te dringen in de integriteitsproblemen in de Rotterdamse haven.

De Douane en FIOD vallen allebei onder staatssecretaris Menno Snel. Het adviesorgaan Politie & Wetenschap valt onder het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat zegt niet over het concept-rapport te beschikken, of over informatie hieruit. Dat de top van de Douane opdracht gaf om medewerking aan het onderzoek te beëindigen, kwam niet naar voren in antwoord op eerdere Kamervragen van D66 over de kwestie. Minister Grapperhaus zei toen: “Het is niet aan mij als minister om te treden in de overwegingen van de onderzoekers om geen eindrapport uit te brengen.”

Regeringspartijen CDA en D66 hebben om opheldering gevraagd.

Cc-foto: Frans Berkelaar

Geef een reactie

Laatste reacties (11)