Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Draagvlak voor Rutte II is nog altijd broos'

  •  
27-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
duivesteijn300.png
Reconstructie door de Volkskrant toont hoe samenwerking met gedoogpartijen langs de rand van de afgrond scheerde door Woonakkoord
Het verbond dat het kabinet van PvdA en VVD heeft gesloten met D66, ChristenUnie en SGP, scheerde vorige week langs de rand van de afgrond door gesteggel rondom het Woonakkoord. Vooral ChristenUnie-leider Arie Slob en D66-leider Alexander Pechtold hadden grote moeite met de manier waarop minister Blok (Wonen, VVD) PvdA-senator Adri Duivesteijn tegemoet wilde komen. De Volkskrant tekent een reconstructie op, waaruit blijkt hoe broos het draagvlak voor Rutte II nog altijd is.
Minister Blok deed een aantal toezeggingen aan Adri Duivesteijn, die grote moeite had met de verhuurdersheffing. Blok beloofde, in een tijdens het debat in de Eerste Kamer verstuurde brief, dat de omstreden verhuurdersheffing in 2016 zou worden geëvalueerd. Mocht blijken dat de heffing nadelige invloed heeft op de herstel van de woningmarkt, dan zou de heffing worden verlaagd.
Woedend waren Pechtold, Slob en SGP-leider Van der Staaij. Geen van de drie had meegelezen, al was het Woonakkoord dankzij hun gedoogsteun überhaupt mogelijk.
“In werkelijkheid was Blok met spoed ontboden op de werkkamer van VVD-fractieleider Zijlstra in de Tweede Kamer, evenals premier Rutte en vicepremier Asscher. Daar kregen zij de wind van voren van de drie oppositiepartijen die het kabinet dit jaar op cruciale punten aan voldoende parlementaire steun voor het regeerakkoord hielpen”, schrijft de Volkskrant.
Een ingewijde blikt in de krant terug op de gang van zaken en stipt aan dat Duivesteijn plots, zonder overleg, op een royale manier beloond werd voor zijn dwarsliggen. Nadat de PvdA-senator later die avond alsnog zijn tegenstem had ingetrokken, kon het kabinet de daarop volgende dag alsnog een Pensioen-akkoord sluiten met de gedogende partijen.
In een interview in NRC Handelsbla d legt Duivesteijn uit waarom hij dreigde tegen te stemmen:
Ik had gehoopt, en er misschien zelfs wel op gerekend, dat het me zou lukken om de wet tijdelijk te maken. Als crisismaatregel kun je de heffing wel verdedigen,  maar niet structureel.”
Het was uiteindelijk vice-premier Lodewijk Asscher die de PvdA-senator over de streep wist te trekken. Duivesteijn geeft de leiders van de gedoogpartijen de schuld dat het aanpassen van de heffing niet gelukt is. De senator:
De mentale ruimte bij de gedogers was er niet. Want ja, zij hadden toch iets goeds gedaan en dan gaat iemand anders ze vertellen dat het toch niet helemaal goed is. Dat soort psychologische aspecten en gekwetste ego’s horen er in dit vak allemaal bij.”
Lees hier de volledige reconstructie.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.