60

Draconisch bezuinigen is ‘absurd’

Oud-IMF-directeur Johan Witteveen: Obsessie met financieringstekorten zal tot depressie leiden

Als politieke partijen het financieringstekort binnen enkele jaren werkelijk tot nul terugbrengen, zal dat tot een depressie leiden. Dat zegt Johan Witteveen, oud-directeur van het IMF, vrijdag in een interview met de Volkskrant. Een overheid mag best een tekort hebben, aldus Witteveen.

Fors bezuinigen, begrotingsdiscipline. Het is inmiddels een bekend mantra tegen de crisis, breed omarmd door de politiek en aanvaard door de burger. Maar is keihard bezuinigen wel nodig? Is het de oplossing?
Witteveen in de Volkskrant (betaalde editie):

De Europese regeringen zijn in de ban geraakt van de financieringstekorten. Ze zijn allemaal bezig te bezuinigen. Het lijkt op een psychose. Tot nu toe gingen we uit van een norm van 3 procent, keurig evenwichtig. Er is nu afgesproken in de Europese Unie dat in de toekomst het structurele tekort van een land niet groter mag zijn dan een half procent. Dat is bijna nul.

Op de vraag wat het bezwaar is tegen het streven naar een begrotingstekort van nul: 

Dat het absurd is en niet te begrijpen. Om een tekort van een half procent te bereiken moet draconisch worden bezuinigd. Het effect zal zijn dat we veel dieper in de recessie worden gedrukt. De recessie zal overgaan in een depressie.

“Dat landen als Griekenland en Spanje worden gedwongen hun economie kleiner te maken, is onvermijdelijk. Maar het is onbegrijpelijk dat ook de landen die er goed voor staan, zoals Nederland, zwaar gaan bezuinigen.

Het mantra dat het financieringstekort over een paar jaar op nul moet staan wordt in de verkiezingscampagne door veel partijen gebezigd. Witteveen daarover:

Ik ben verbaasd, het lijkt wel een collectieve psychose. Als ze het doorzetten, worden we in een depressie gedrukt. Het is niet te begrijpen. Er is zelfs geen discussie over.

Maar een huishouden moet toch niet meer geld willen uitgeven er binnenkomt?

Die redenering geldt voor een gezin, niet voor de staat. Het is angst voor tekorten. Alsof een overheidstekort immoreel is. Voor een overheid is het volstrekt normaal.

Het is Witteveens eigen partij, de VVD, die voortdurend schermt met het  huishoudboekje:

Dat is waar. Ik heb ze er herhaaldelijk op gewezen. Ik heb gezegd: het verhaal over het tekort is niet juist en dat weten jullie. Maar blijkbaar is het niet doorgedrongen.

Over de staat van Nederland zegt de oud-directeur van het IMF:

De situatie hier wordt almaar somber afgeschilderd, vermoedelijk om het verhaal over de bezuinigingen te rechtvaardigen. In werkelijkheid staat een van de belangrijkste aspecten van elke economie, de betalingsbalans, er bij ons buitengewoon gunstig voor. Nederland heeft een overschot van 9 procent, dat is enorm. Het is het hoogste van de hele Europese Unie, het is ook hoger dan het overschot op de betalingsbalans van Duitsland.

Wat betekent dat?

Het betekent dat onze economie sterk is. Dat we ook in deze tijd, die niet gemakkelijk is, een grote bedrijvigheid aan de dag leggen. Het overschot is het resultaat van een heleboel reusachtige prestaties van de ondernemingen in Nederland.

‘Weet u wat zo merkwaardig is? Dat dit aspect van de betalingsbalans nooit wordt vermeld. Ja, je kan het vinden te midden van alle statistieken, maar in de overzichten wordt het niet genoemd. Ik kan het alleen maar begrijpen vanuit de fixatie op het financieringstekort. Er móét draconisch worden bezuinigd en elke relativering daarvan komt niet van pas. Het is bijna bewuste misleiding.

‘Ik ben er echt bezorgd over, echt bezorgd, omdat ik zie dat we allemaal in de greep van een massapsychose zijn.

Volkskrant: ‘Er wordt absurd hard bezuinigd’

Foto-cc: Habeebee

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (60)