138

Draghi hint naar ECB-ingrijpen in staatsleningen

Update: Europese Centrale Bank houdt rentetarief laag op 0,75 procent ... De Jager (Financiën): Absolute steun aan overeind houden eurozone ... PvdA: Enige oplossing is meer bevoegdheden naar Europa ... VVD: Europese instanties moeten zich er juist niet mee bemoeien ... CDA: Coulance met Griekenland bijna op ... SP: ECB moet actievere rol aannemen

De Europese Centrale Bank (ECB) zou mogelijk kunnen ingrijpen op de obligatiemarkt als de rentes op staatsobligaties van Italië en Spanje blijven stijgen. Dat meldt Trouw donderdag. De president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi zei dit in een toelichting op plannen van de ECB om Europa uit de crisis te helpen.

Mocht de ECB overgaan tot het opkopen van staatsobligaties, dan zullen die aankopen ‘van adequate omvang zijn’, aldus Draghi. Hij ging niet uitgebreid in op wat hij eind juni bedoelde met dat de centrale bank ‘alles zou doen om de euro te redden’, maar herahaalde dat ‘alle maatregelen die nodig zijn moeten worden genomen, en dat die maatregelen van adequate omvang moeten zijn’, zo schrijft Trouw.

De ECB buigt zich in de komende weken ook over de mogelijkheden om andere maatregelen te nemen die niet tot het standaardarsenaal van de bank behoren, stelde Draghi. Hij specificeerde niet wat voor maatregelen dat zouden kunnen zijn.

Eerder vandaag maakte de ECB al bekend het belangrijkste rentetarief in Europa onveranderd op 0,75 procent te houden.

Update 13:20

Minister Jan Kees de Jager heeft in het Kamerdebat “absolute steun” toegezegd aan het overeind houden van de eurozone.”De probleemlanden in Zuid-Europa moeten dan wel doen wat ze beloofd hebben en structurele hervormingen doorvoeren. Volgens de minister is er sprake van een dilemma. Voor de financiele markten is het nodig om onvoorwaardelijke steun aan de euro uit te spreken, maar hij wil daarbij de druk op landen als Spanje en Italie tegelijkertijd hoog houden. Een Kamermeerderheid van VVD, CDA, PvdA, D66 en GroenLinks steunt ECB-president Mario Draghi steunt om alles in het werk te stellen om de euro overeind te houden. 

Update 12:30

Volgens Ronald Plasterk van de PvdA is de enige oplossing voor de crisis onvoorwaardelijke steun aan Spanje en Italië, maar dan wel met meer bevoegdheden voor Europa om in te grijpen als ze zich niet aan de afspraken houden. Mark Harbers van de VVD zegt in het Kamerdebat juist dat het volgens hem niet aan de Europese instanties is om voor een oplossing te zorgen. CDA’er Blanksma benadrukt dat het einde van zijn coulance met Griekenland is in zicht is. SP-Kamerlid Ewout Irrgang benadrukt vooral dat de Europese Centrale Bank (ECB) ‘een actievere rol’ moet krijgen om de economie te stimuleren.

De financiële specialisten van de Kamer komen vandaag terug van reces. Ze willen met minister Jan Kees de Jager in gesprek over de financiële crisis in Europa. De SP en de PVV hadden daar vorige week op aangedrongen.

Naar verwachting zal het debat deze ochtend de sfeer ademen van de aankomende verkiezingsdebat. Bijna alle partijen zijn al terug van vakantie en maken zich op voor de verkiezingen. De PVV zal waarschijnlijk weer al het mogelijk uit de kast halen om het debat te rekken en te vertragen. De Kamer start om 10.30 uur.

Spanje

De Kamerleden zullen voornamelijk willen weten of de extra steun aan de Zuid-Europese lidstaten Spanje en Italië nodig zijn. Volgens de Luxemburgse premier en voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker moet de Europese Centrale Bank (ECB) snel zijn opkoopprogramma voor staatsobligaties hervatten om de rentelasten van Spanje en Italië te verlichten. Voor de operatie zou 100 miljard nodig zijn, waarvan 6 miljard uit Nederland moet komen.

Griekenland

Ook zal het debat over extra bezuinigingsmaatregelen voor Griekenland gaan. Het land zou 12 miljard extra moeten bezuinigen. De Kamer maakt zich zorgen over eerdere berichten dat het Internationaal Monetair Fonds de hulp aan Griekenland zou willen staken. De Jager zei daarop daartoe geen aanleiding te zien.  

De Kamer debatteert eigenlijk te vroeg aangezien de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, vanmiddag met belangrijk nieuws komt. Hij zal toelichting geven op het maandelijkse rentebesluit van de ECB waaruit moet blijken of de centrale bank op korte termijn nieuwe stappen neemt in strijd tegen de schuldencrisis. 

Draghi gaf vorige week te kennen de euro te willen redden tegen elke prijs. Hoe hij dat precies gaat doen, maakt hij naar verwachting vanmiddag bekend. Zijn bericht zorgde direct voor euforie op de markten. Aandelenbeurzen vlogen omhoog en de rentes en obligaties van Spanje en Italie liepen aanzienlijk terug. 

Veel deskundigen betwijfelen of de ECB daadwerkelijk met concrete acties komt. De ECB gaf ook al eerder te kennen dat de echte beslissing in handen ligt van de politiek. En die beslissing wordt grotendeels door het steeds meer eurosceptisch wordende Duitsland gedomineerd. 

In Duitsland wordt openlijk gesproken over een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone. De publieke opinie in Duitsland staat grotendeels vijandig tegenover steunmaatregelen voor lidstaten in moeilijkheden. Volgens een peiling in het Duitse dagblad Bild denkt 51 procent van de Duitsers dat hun land er beter aan toe is als het uit de euro zou stappen. 71 procent vindt dat Griekenland uit de eurozone gezet moet worden als het zijn bezuinigingstoezeggingen niet nakomt.

Afgelopen uitte Juncker en de voormalig Britse premier Blair sterke kritiek op de houding van Duitsland.  

“Duitsland moet de reddingsmechanismes financieren, een hogere inflatie aanvaarden en zich garant stellen voor de schulden van landen die de noodzakelijke hervormingen niet hebben doorgevoerd”, zegt Blair in Bild.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (138)