45

Dramatisch weinig kabeljauw in Noordzee

In 2011 waren er nog maar zeshonderd 'rijpe' kabeljauwen in de Noordzee ... Wetenschappers trekken aan de bel en willen dat vangstquota worden verlaagd

De volwassen kabeljauwpopulatie in de Noordzee is drastisch gekrompen. Onderzoekers van het Britse overheidsinstituut trekken aan de bel, nadat ze vorig jaar in geen enkele haven kabeljauw aantroffen van 13 jaar of ouder. Kabeljauw kan een leeftijd van 25 jaar bereiken. De vis wordt vruchtbaarder met de jaren. Een lagere levensverwachting betekent een lager geboortecijfer en een snellere teruggang van de visstand, schrijft de Volkskrant maandag.

Volkskrant:

Door overbevissing wordt steeds minder vis gevangen die ouder is dan 4 jaar, de geslachtsrijpe leeftijd. Uit analyse van ongeveer 500.000 vissen, aan land gebracht in havens in Engeland en Wales, blijkt volgens Cefas dat de Noordzee nog 65.300 ton kabeljauw bevat van 3 jaar of ouder. In het piekjaar 1971 ging het nog om 276.000 ton.

Onderzoeksleider Chris Darby zegt in de Britse krant The Telegraph dat in 2011 ongeveer 600 kabeljauwen in de Noordzee moeten hebben rondgezwommen van 13 jaar en ouder. Daarvan werden er 200 gevangen.

Bij geen enkele vangst, geregistreerd in verschillende Noordzeehavens in Europa, werd een vis van 13 jaar of ouder gesignaleerd. Uit analyse van de gegevens blijkt dat er minder dan 100 van zulke vissen rondzwemmen in de hele Noordzee.”

De vangstquota voor kabeljauw in 2012 bedragen 32.000 ton. In de jaren zeventig ging het jaarlijks nog om ruim 360.000 ton. Wetenschappers bepleiten het verder omlaag brengen van de quota tot 25.600 ton in 2012.

Volkskrant: Kabeljauwpopulatie Noordzee slinkt drastisch

Foto-cc: Derek Keats

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (45)