18

Drastische afname plankton bedreigt voedselketen

Canadese onderzoekers zien opwarming van de aarde als waarschijnlijke oorzaak

Plankton, microscopisch kleine organismen liggen aan de basis van de voedselketen, maar de voorbije decennia is het gehalte phytoplankton met 40 procent gedaald. Dit soort plankton is een van de belangrijkste voedselbronnen en zorgt bovendien voor het zuurstof in het water.

Canadese onderzoekers spreken in het blad Nature hun zorgen uit over het verschijnsel, schrijft deredactie.be. De achteruitgang van het plankton bedreigt de volledige voedselketen in alle oceanen. De wetenschappers denken dat door de opwarming van de aarde het plankton minder voedingsstoffen heeft kunnen opnemen. 

Plankton is het basisvoedsel voor heel wat kleine vissen die weer voor andere zeedieren voedsel zijn. Fytoplankton in het bijzonder speelt een cruciale rol in het ecosysteem van de aarde. Het produceert 50 procent van de zuurstof die we inademen en breekt bovendien CO2 af. In de afgelopen twee miljard jaar is het grootste gedeelte van zuurstof in de atmosfeer aangemaakt door plankton.  

De onderzoekers verwachten dat de oceaan met minder fytoplankton anders zal functioneren. Vooral in tropische en polaire zeegebieden is het plankton verminderd. Alleen in de Indische Oceaan is het gehalte aan plankton gelijk gebleven. 

Geef een reactie

Laatste reacties (18)