17

Dreef Guardia Civil vluchtelingen met kogels terug in zee?

14 doden: autoriteiten noemen optreden tegen bestorming Ceuta 'vlekkeloos' 

In Spanje is beroering ontstaan over een bestorming van Ceuta door Afrikaanse vluchtelingen en het optreden van de Guardia Civil daartegen. Ceuta is de Spaanse enclave in het noorden van Marokko. Volgens verklaringen van vluchtelingen zou de politie met rubber kogels geschoten hebben op zwemmende vluchtelingen.


De Guardia Civil heeft als reactie op de kritiek videobeelden vrijgegeven waarop te zien is hoe een groep vluchtelingen de enclave probeert binnen te dringen. Volgens critici zijn de beelden zo gemonteerd dat het lijkt of er sprake is van eenzijdige agressie van de kant van de vluchtelingen.

Het belangrijkste moment van het incident ontbreekt in de beelden. Een deel van de vluchtelingen is te water gegaan om hangend aan drijvende vaten en geïmproviseerde vlotten via zee de enclave te bereiken. Leden van de Guardia Civil zou met rubber kogels op deze mensen hebben geschoten om ze terug de zee in te drijven. Dat is strijd met de regels. Ook zouden de Guardias op de handen hebben geslagen van vluchtelingen die aan boord van patrouilleboten trachten te klimmen. Ook zouden de reddingsmiddelen van de vluchtelingen stuk zijn gemaakt. Er zijn bij de actie vermoedelijk 14 doden gevallen. De meeste slachtoffers zijn afkomstig uit Kameroen.

De Guardia Civil ontkent de aantijgingen en spreekt van ‘smetteloos’ optreden. Een politicus uit de enclave erkent wel dat er is geschoten maar zegt dat dit alleen gebeurde op het vasteland. De minister van Binnenlandse Zaken legt donderdag een verklaring af in het parlement over het drama.

El Diario: Interior manipula el vídeo de las cámaras de la frontera de Ceuta para culpar a los inmigrantes

Geef een reactie

Laatste reacties (17)