24

Dreigende terugkeer bunga-bunga politiek jaagt Italiaanse rente op

Update: Monti weg, Berlusconi wil weer premier worden ... Rente op staatsobligaties loopt op

Het nieuws van een mogelijke terugkeer van Silvio Berlusconi heeft de Italiaanse geldmarkt geen goed gedaan. De rente op Italiaanse staatsobligaties is maandag stevig opgelopen, zo meldt de Volkskrant. Beleggers maken zich zorgen over de politieke toekomst van het land nadat premier Monti dit weekeinde zijn aftreden aankondigde.

Update maandag
De Europese Centrale Bank (ECB) riep Italië maandag op de economische hervormingen die Monti heeft doorgevoerd in stand te houden, zo schrijft de Volkskrant. Volgens ECB-bestuurder Jörg Asmussen heeft Monti in korte tijd veel voor elkaar gekregen. Het vertrouwen van investeerders in Italië is terug en de overheidsfinanciën.
Eind vorig jaar liep de rente op Italiaanse obligaties op tot het onhoudbare peil van 7,5 procent. Investeerders lieten het land vallen omdat ze geen enkel vertrouwen hadden in het beleid van Berlusconi.

De onzekerheid in Italië treft ook buurland Spanje. Dat zei minister van Economische Zaken Luis de Guindos. Hij ziet ‘enkele optimistische signalen’ in de Spaanse economie, maar die zal dit jaar toch met 1,3 tot 1,4 procent krimpen. De Guindos zei ook dat de Spaanse overheid nog altijd nadenkt over een eventueel verzoek aan de Europese Centrale Bank om steunaankopen te doen op de obligatiemarkt.
Eerder
De Italiaanse premier Monti kondigde zaterdagavond zijn aftreden aan. In een toelichting zei hij dat hij zich beschadigd en beledigd voelde door aanvallen van Berlusconi’s partij, Volk van de Vrijheid (PDL). De partij had gedoogsteun beloofd voor het financiële herstelbeleid van Monti’s zakenkabinet. Maar vorige week trok Berlusconi die steun ineens in, omdat het herstelplan te veel geld zou kosten. Monti voelt zich nu niet meer voldoende gesteund door het parlement, ook al is Berlusconi inmiddels bijgedraaid, zo schrijf Trouw. Kort daarvoor zei Berlusconi zelf opnieuw een gooi naar het premierschap te willen doen.

Momenteel leidt Monti een zakenkabinet dat vorig jaar in de plaats kwam voor de regering van Berlusconi, die moest aftreden omdat hij het vertrouwen van de financiële wereld had verloren. Italië verkeerde toen al in diepe financiële crisis. Econoom Monti wist met flinke bezuinigingsmaatregelen zijn land weer een beetje uit de put te trekken.

Volkskrant: Italiaanse rente loopt op na aankondiging vertrek Monti

Trouw: Monti weg, ‘clown’ Berlusconi ziet zich als nieuwe premier

Volkskrant: Monti wil opstappen als premier van Italië

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)