7

‘Dreigtweet net zo strafbaar als dreigbrief’

"Mensen denken al snel 'op internet bent ik anoniem dus kan ik alles zeggen'

Een dreigtweet is even strafbaar als een dreigbrief. Afhankelijk van hoe gericht en realistisch de tweet is, kan iedereen die er een stuurt maximaal 9 maanden celstraf krijgen. Dat zegt ICT-jurist Arnoud Engelfriet maandag in reactie op de digitale dreigementen aan scholen in Leiden.

Naast een celstraf kan een ‘dreigtwitteraar’ ook een werkstraf of een boete krijgen, schrijft onder anderen de Volkskrant maandag. Bedreiging is strafbaar, ongeacht het gebruikte medium.
Hoe serieus zo’n digitale bedreiging wordt genomen en hoe hoog de straf is, hangt af van twee factoren. De bedreiging moet gericht zijn aan een specifiek persoon en moet realistisch zijn. Degene die is bedreigd moet het gevoel hebben dat de bedreiging waar gemaakt kan worden, legt jurist Engelfriet uit.

De maximale straf van 9 maanden cel wordt echter zelden opgelegd. Om deze straf te krijgen, moet het volgens Engelfriet ook een fysiek dreigement zijn zoals een opgestuurde kogel. Toch moet er niet te licht worden gedacht over digitale bedreigingen. Engelfriet: 

Mensen denken al snel ‘op internet bent ik anoniem dus kan ik alles zeggen’, maar dreigtweets zijn echt niet vrijblijvend en voor de grap. Het kan heel heftig binnenkomen.

Leiden
In Leiden waren maandag alle middelbare- en mbo-scholen dicht na een dreigement over een mogelijke schietpartij op een school. Het bericht werd anoniem geplaatst op de website 4chan. De NOS legt nog uit wat voor website dat is:

4chan is een immens populair Engelstalig forum. Iedereen kan er anoniem berichten en afbeeldingen plaatsen en ook anoniem op berichten van andere mensen reageren.

(..) Gebruikers van 4chan zouden ook een rol hebben gespeeld bij verschillende aanvallen op websites en bij acties van de groep Anonymous.”

Volkskrant: Dreigtweets even strafbaar als dreigbrieven

NOS: Wat is 4Chan?

Geef een reactie

Laatste reacties (7)