Laatste update 15:25
25

Dresden roept noodtoestand uit vanwege opkomst neonazi’s

In de Duitse stad Dresden heeft deze week de gemeenteraad de Nazinotstand uitgeroepen. Het initiatief daartoe is genomen door Max Aschenbach van de links-satirische Die Partei en kreeg steun van een ruime meerderheid in de raad. Volgens Aschenbach is de afkondiging noodzakelijk omdat politici nog te weinig afstand nemen van extreemrechts. Die Partei stelt dat slachtoffers van extreemrechts geweld en propaganda beter geholpen moeten worden.

De Nazinotstand laat zich vergelijken met het uitroepen van de klimaatnoodtoestand om duidelijk te maken dat drastische maatregelen noodzakelijk zijn. Aschenbach zegt ook zo te hebben willen achterhalen “met wat voor mensen ik in de raad zit.” CDU bijvoorbeeld stemde tegen de maatregel omdat die te scherp verwoord zou zijn.

Dresden is de geboorteplaats van Pegida, een beweging die eerst werd neergezet als ‘bezorgde burgers’ maar zich al snel ontpopte tot extreemrechtse club. Meer dan een kwart van de kiezers in de deelstaat waar Dresden de hoofdstad van is, stemt op het AfD. In de jaren negentig van de vorige eeuw bloeide het neonazisme er al op. Zo werden acties georganiseerd rond de herdenking van het zeer omstreden bombardement op de stad door de geallieerden aan het einde van de oorlog. Dat werd door hen vergeleken met de Holocaust.

cc-foto: De Havilland, Pegida en AfD demonstreren gezamenlijk in Dresden.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)