Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Drie keer zoveel bootvluchtelingen dood of vermist

  •  
01-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
noborder300.jpg
Uitzichtloze toekomst drijft vluchtelingen richting Europa ... Niet iedereen haalt de overkant
Zo’n 137.000 vluchtelingen waagden in de eerste helft van dit jaar de oversteek naar Europa, wanhopig opzoek naar niet zozeer een betere toekomst, als wel een toekomst. Veelal afkomstig uit landen als het door oorlog verscheurde Syrië nemen de vluchtelingen alle risico’s voor lief. Met dramatische gevolgen van dien. Zo laat UNHCR weten dat alleen dit jaar al 1.867 vluchtelingen en migranten zijn verdronken of vermist geraakt op zee. Dat is drie keer meer dan dezelfde periode vorig jaar.
RTEmagicC_2587580973_76dbba7b68_o.jpg
Het leeuwendeel van de mensen die via een zeeroute in Europa aankomen, zijn vluchtelingen die bescherming zoeken tegen de oorlog en vervolging. Wanhopige mensen vluchten met wanhopige acties. En helaas zal het cijfer naar verwachting alleen maar toenemen.
Als er een woord zou zijn dat nog sterker is dan belangrijk, dan zou ik het gebruiken. Migratie is voor ons een religie geworden […] Een brug, een school, een prachtige moskee in het verder groezelige, vieze dorpje, en een waterput met een waterinstallatie. Het is allemaal betaald met migrantengeld.”
Een migrant, Moussa Fonana, vertelt de verslaggever:
Gelooft u mij, iedereen hier zou het liefst thuis blijven. Maar als je huis in brand staat ga je toch echt weg. Ondanks dat we weten dat het bestaan in Europa ook moeilijk is, is het de enige optie.”

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.