Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Drie procent van de wethouders verliest functie wegens gedrag

  •  
07-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3268806794_b852b0c905_o

© cc-foto: Jen R https://flic.kr/p/5YRunQ

Van de 1449 wethouders die Nederland telt zijn er 44 opgestapt nadat ze in opspraak waren geraakt door misdragingen. Dat blijkt uit een inventarisatie van het magazine Binnenlands Bestuur waar dagblad Trouw over publiceert. In totaal moest minstens 20 procent van de wethouders de afgelopen vier jaar het veld ruimen, meestal ging het daarbij om politieke redenen en ruzies in de coalities. Dergelijke perikelen kosten 241 bestuurders hun baan. Daarnaast verlieten 44 wethouders het pluche omdat hun gedrag niet gepikt werd. Dat loopt uiteen van onuitstaanbare arrogantie tot seksuele chats met een minderjarige. Ook is er sprake van klachten over alcoholmisbruik en ongewenste intimiteiten.
In het overzicht dat Trouw publiceert springt geen partij er echt uit maar gaat het wel vaak om vertegenwoordigers van plaatselijke partijen met ‘Gemeentebelangen’ of iets dergelijks in de naam, soms opgericht door een politicus die door een landelijke partij aan de kant is gezet. Niet altijd betreft het voorvallen waarbij uit de band wordt gesprongen. Zo was de positie van SP-wethouder Arjo Klamer, die in het verleden al eens als adviseur opdook in promotiefilmpjes van het Forum voor Democratie, in Hilversum onhoudbaar geworden door zijn manier van opereren. “Hij kreeg niets voor elkaar.”
cc-foto: Jen R

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.