91

Dries van Agt wil cordon sanitaire om PVV

Ook oud CDA-minister Maij-Weggen noemt samenwerken met Wilders geen optie

Dries van Agt pleit in een interview met de belgische Knack voor een cordon sanitaire om Geert Wilders. Het partijprogramma van de PVV staat volgens van Agt bol van de schokkende teksten. ‘Wilders wil een verbod op de Koran, een bouwstop voor moskeeën, sluiting van islamitische scholen, een belasting op het dragen van hoofddoekjes.’

Oud-premier Dries van Agt overweegt nu zijn lidmaatschap op te zeggen en lid te worden van een andere partij. In het interview zegt hij: ‘D66 en GroenLinks zijn in mijn ogen leuke, interessante partijen. Er staat geen C in hun naam, maar er zijn er veel die zeggen dat ze van die C in de naam van het CDA ook nog weinig merken.’ Van Agt heeft nog geen definitieve beslissing genomen over het opzeggen van zijn lidmaatschap omdat vertrek uit het CDA zou betekenen dat hij ook geen invloed meer kan uitoefenen op de partij.

De CDA-prominent is bang dat zijn partij tijdens de onderhandelingen met de PVV zal moeten toegeven aan Wilders op het gebied van immigratie. Van Agt zegt hierover:

Een immigratiestop voor mensen uit islamitische landen bijvoorbeeld of de eis dat immigranten pas na 10 jaar werken in Nederland in aanmerking kunnen komen voor een uitkering. Dat is voor mij als christen volstrekt onaanvaardbaar. De vreemdelingenwet zoals we die nu kennen, is me al veel te streng.

Op de vraag of hij pleit voor een cordon sanitaire antwoordt de oud-CDA leider: “Zeker. Dat doe ik. Het moet uitzieken.”

Ook oud-minister Hanja Maij-Weggen wil geen PVC-kabinet. Ze wil niet dat het CDA samenwerkt met de PVV omdat die partij anders denkt over de rechtsstaat en over de rechten van burgers. Maij-Weggen maakt zich zorgen dat er een splitsing zal komen binnen het CDA. ,,Ik denk dat het CDA enigszins gespleten zal raken omdat een deel van de partijleden het echt helemaal niet wil. Een deel zal zeggen: het moet maar en maar een klein deel is voorstander. Ik denk dat de partij het heel moeilijk zal krijgen.”

Lees hier het complete interview met van Agt.

De Pers: Maij-Weggen wil geen samenwerking CDA met PVV
cc-foto: Patrick Crowley

Geef een reactie

Laatste reacties (91)