7

Dringend voedseltekort voor vluchtelingen op Lesbos

Er heerst een voedseltekort op Lesbos voor vluchtelingen die vastzitten op het Griekse eiland. Dat blijkt uit notulen van hulpverleners die voor de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR werken. De notulen zijn in handen van de NOS.

Volgens UNHCR is de situatie nijpend. ‘Sinds het akkoord tussen de EU en Turkije in werking is, zien we een groei van het aantal mensen in kamp Moria,’ aldus woordvoerder Boris Cheshirkov.

Het kamp is berekend op 2000 mensen en nu zitten er 3100. Het leger distribueert het voedsel en beweert dat ze dagelijks 2400 maaltijden kunnen leveren, maar we horen berichten over lange rijen en gevechten om voedsel.

NOS-verslaggever Lex Runderkamp sprak zelf ook met vluchtelingen in het kamp. ‘Gisteren praatte ik bijvoorbeeld met twee jonge meisjes, van wie een minderjarig, en zij vertelden dat ze twee dagen geleden waren aangekomen en nog weinig hadden gegeten.’

Hulporganisatie Save the Children heeft inmiddels de noodklok geluid bij de Griekse regering en erop aangedrongen snel actie te ondernemen.

cc-foto: Steve Evans

Geef een reactie

Laatste reacties (7)