39

Drogisterijen aangeklaagd wegens discriminatie Aziatische moeders

Vrouwen mochten vanwege hun Aziatisch uiterlijk geen babyvoeding kopen

Het College voor de Rechten van de Mens heeft vanochtend de zaak behandeld van twee vrouwen van Aziatische afkomst die zijn gediscrimineerd door drogisterijen. De vrouwen mochten in de winkels geen babyvoeding kopen. Ze lijken slachtoffer van een discriminerende maatregel die de winkel nam om het hamsteren van babyvoeding tegen te gaan.


In Nederland ontstond een run op babyvoeding na het uitbreken van een voedselschandaal in China. In de Volksrepubliek bleek de babyvoeding vergiftigd en schakelden ouders over op geïmporteerde voeding. Dat ging gepaard met een prijsexplosie die het lucratief maakte om de voeding hier te kopen en naar China te exporteren.

Een Thaise en een Chinese vrouw die babyvoeding wilden kopen werd dat recht door de winkels ontzegd omdat ze een Aziatisch uiterlijk hebben. Volgens de drogist uit Barendrecht was er niet de intentie om te discrimineren. De winkel heeft excuses aangeboden maar geen verklaring gegeven waarom de vrouw in kwestie geen voeding mocht aanschaffen. Haar advocaat stelt dat een klant niet op deze manier de dupe mag worden van het streven om hamsteren tegen te gaan.

Vorig jaar ontving het College meerdere klachten van Aziatische klanten die door winkels geweigerd werden. De uitspraak volgt in maart. Het college stelt:

Iemand uitsluiten vanwege zijn Aziatische uiterlijk is verboden. Als supermarkten maatregelen nemen om de schaarste te lijf te gaan, dan moeten die maatregelen voor iedereen gelden ongeacht iemands afkomst.

Volgens een bij de zitting aanwezige verslaggever, Lilian Dominicus, stelt Etos dat klanten die vier keer per dag langs komen, geweigerd worden. De vrouw kwam echter die dag voor het eerst in de winkel. De andere moeder verklaart dat haar expliciet te verstaan is gegeven dat er niet verkocht wordt aan Aziatische vrouwen. Kruidvat ontkent dat.

Geef een reactie

Laatste reacties (39)