19

Drone-aanvallen VS ‘misdadig’

Mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch komen na onderzoek tot keihard oordeel

De drone-aanvallen van de VS kunnen in sommige gevallen als oorlogsmisdaden worden beschouwd, schrijft de Volkskrant dinsdag. Dat schrijft Amnesty International in het rapport ‘Will I be next’ over Amerikaanse drone-aanvallen in Pakistan.

Onderzoekers van Amnesty International hebben de toedracht van 45 drone-aanvallen in Waziristan, in het noorden van Pakistan, onderzocht. Daarnaast deden ze veldonderzoek naar negen aanvallen, waarbij aanwijzingen bestaan dat deze in strijd waren met het internationaal recht, zo meldt de Volkskrant.

De krant noemt een aantal schrijnende casussen uit het rapport van Amnesty waarbij onschuldige burgers worden opgeblazen, soms voor de ogen van hun naasten. “Ooggetuigen omschrijven een macabere situatie met lichaamsdelen, bloed, paniek en terreur terwijl de Amerikaanse drones over hen heen bleven vliegen”, schrijft Amnesty.

Door de vele burgerslachtoffers is het gebruik van drones de laatste jaren een van de meest controversiële mensenrechtenkwesties geworden. De VS betwist dat er zo veel burgerdoden zouden zijn. De VS, die geen informatie verstrekt over individuele aanvallen, beweert dat deze operaties zijn gebaseerd op betrouwbare informatie en dat ze extreem accuraat zijn. Het overgrote deel van de doden zouden leden van gewapende groeperingen zoals de Taliban en al-Qaeda zijn. Volgens Pakistan zijn sinds 2004 bij 330 drone-bombardementen ten minste 2.200 doden en 600 gewonden gevallen. Zeker 400 van de doden zouden volgens de Pakistaanse regering burgers zijn.

Volkskrant: Amnesty en HRW oordelen snoeihard over Obama’s drone-aanvallen

Foto-cc: Doctress Neutopia

Geef een reactie

Laatste reacties (19)