Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Drone-piloot: 'We maken continu fouten'

  •  
24-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Drone300.jpg
ZEMBLA: Nederland wil onbemande vliegtuigen aanschaffen voor 'verkenning', maar wat gebeurt er met de informatie?
‘We maken continu fouten.’ Dat zegt voormalig drone-piloot Brandon Bryant donderdagavond in het programma Zembla. In totaal doodde hij dertien mensen. Na bijna zes jaar nam hij ontslag vanwege gewetensbezwaren. Nederland wil onbemande vliegtuigen aanschaffen voor ‘verkenning’, maar wat gebeurt er met informatie?
Nederland is bezig met de aanschaf van vier onbemande vliegtuigen, oftewel drones. De keuze is gevallen op de Amerikaanse Reaper, een verkennings- en aanvalsvliegtuig. Daarmee voert de Verenigde Staten raketaanvallen uit op vermeende terroristen in Jemen, Pakistan en Somalië. Bij deze aanvallen zijn ook honderden burgerslachtoffers gevallen.
Medeplichtig Nederland wil met de vliegtuigen vooral verkenningsvluchten uitvoeren en informatie verzamelen, maar het kabinet sluit niet uit de drones in de toekomst te bewapenen. En wat gebeurt er eigenlijk met de verzamelde informatie? Eerder heeft de Nederlandse MIVD 1,8 miljoen afgeluisterde Somalische telefoongesprekken doorgegeven aan de Amerikanen. Defensie kan niet uitsluiten dat de VS deze informatie hebben gebruikt voor drone-aanvallen in Somalië. Volgens internationaal mensenrechtenadvocaat Geert-Jan Knoops loopt Nederland daarmee een risico. Als blijkt dat de Nederlandse informatie is gebruikt voor drone-aanvallen dan zouden burgerslachtoffers schadeclaims kunnen indienen bij de Nederlandse overheid.
‘We maken continu fouten’ ZEMBLA spreekt ook met de Amerikaanse voormalige drone-piloot Brandon Bryant. In totaal doodde hij dertien mensen. Na bijna zes jaar nam hij ontslag vanwege gewetensbezwaren.
De Amerikaanse regering wil iedereen graag laten geloven dat het hele precieze aanvallen zijn, dat we nooit fouten maken, maar in werkelijkheid maken we continu fouten. Omdat mensen bloeddorstig zijn of triggerhappy en gewoon het proces versnellen. Ik heb het zelf meegemaakt. Een klein kind dat vlak voor de inslag ineens mijn vizier binnenloopt… Dat zal me de rest van mijn leven achtervolgen
ZEMBLA – ‘Dodelijke drones’ donderdag 24 april om 20:50 uur bij de VARA op Nederland 2

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.