7

Drones gaan pakjes bezorgen

Francisco van Jole: Mobieltjes eerste levensbehoefte bij nood ... Skimmers hebben nieuwe truc

Francisco van Jole bespreekt iedere vrijdag bij De Gids FM op Radio 1 ontwikkelingen in de digitale wereld. Deze week drones die pakjes bezorgen, mobieltjes vitaal voor rampslachtoffers en een nieuwe truc van skimmers.


Bij drones denken we altijd aan oorlogvoering is of aan observatie maar je kunt de onbemande vliegtuigen ook voor iets heel anders gebruiken. Voor het thuisbezorgen van paketten bijvoorbeeld. Een stel studenten in Australië hebben daar een bedrijf voor opgericht. Ze starten met boeken en als dat aanslaat ook pizza’s. Het lijkt een ideale vervoermethode maar de vraag is nog of ze toestemming krijgen van de autoriteiten.

Kan het in Nederland ook? Ook hier alleen als je een vergunning krijgt want het vrij commercieel gebruik is in Nederland niet toegestaan. Als hobby mag er wel mee gespeeld worden maar dan is de eis dat de bestuurder altijd zicht houdt op het toestel. Dus dan blijft bezorging beperkt tot bijvoorbeeld een kopje suiker bij de buren.

Mobieltje is van levensbelang
Na de volgende aardbeving in Azie gaan we misschien wel geld ophalen voor mobieltjes. Dat klinkt gek maar komt wel een stap dichterbij. Het Rode Kruis stelt in het jaarlijkse Wereld Rampen Rapport dat mobieltjes steeds essentiëler worden om te overleven in crisisgebieden. Als voorbeeld wordt Syrië genoemd waar een mobiel noodzakelijk is om op de hoogte te blijven van waar je kunt overnachten of eten kunt krijgen en waar het onveilig gaat worden.

Skimmers
In winkels in de VS slagen skimmers er in een verbindingsstukje tussen pinapparaat en kassa te plaatsen zodat alle gegevens onderschept worden. Een simpel tussenstukje dat totaal niet opvalt. Dat doen ze echt heel erg handig. Het personeel wordt afgeleid, een bendelid fotografeert de achterkant van de kassa. Vervolgens wordt het apparaatje aangepast zodat het niet opvalt en geplaatst door een tweede team.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)