16

Drones steeds vaker gebruikt in journalistiek

Maar mag dat zomaar?

Het kan spectaculaire beelden opleveren. Met een onbemand vliegtuigje over bijvoorbeeld een rampgebied vliegen en haarscherpe luchtfoto’s kunnen maken. Maar mag dat zomaar?, vraagt de Volkskrant maandag.


De Volkskrant noemt een aantal voorbeelden waarbij al drones zijn ingezet in de journalistiek:

Bij de BBC werden drones ingezet bij branden, overstromingen en zelfs bij een vermeende gijzeling op vliegveld Heathrow. In Australië vliegt er bij cricket- en rugbywedstrijden een drone door het stadion. De NOS vloog met een drone door de Tweede Kamer voor het jaaroverzicht. En bij Bart Smit kun je voor een kleine 99,99 euro een Spy Cam 2 kopen, een speelgoedhelikopter met ingebouwde camera en geheugenkaart van 64 MB, waar je 300 foto’s mee kan schieten.

Volgens de krant is drone journalisme het nieuwe buzzword onder mediagoeroes die constant op zoek zijn naar vernieuwing. De journalistiek wordt door het gebruik van drones goedkoper en veiliger, de beelden worden mooier en camera’s komen op plekken die voorheen onbegaanbaar waren.

Met name voor het in beeld brengen van demonstraties zijn drones zeer geschikt. Dat dacht ook Jenk Kose, een Turk die de protesten op het Taksimplein filmde en op internet zette. Op de beelden was te zien hoe de politie vrouwen en kinderen sloeg. Uiteindelijk werd zijn drone, die hij via internet besteld had voor 700 euro, door de politie neergeschoten (zie video).

Drones bevinden zich juridisch in een grijs gebied. Want wat is het verschil tussen een helikopter en een drone? Wanneer wordt een radiografisch bestuurbaar speelgoedvliegtuigje een drone? En mag je zomaar naar een slaapkamer, bijvoorbeeld het ziekenhuisbed van Nelson Mandela, vliegen om beelden te schieten? Allemaal vragen waar (nog) geen eenduidig antwoord is. In Nederland zijn geen specifieke wetten voor het journalistieke gebruik van drones. Tot dusver geldt de wetgeving voor luchtfotografie. Dus niet boven een legerbasis met een drone maar wel boven een demonstratie op een plein.

Volkskrant: Drones rukken op in de journalistiek – maar mag het?

Geef een reactie

Laatste reacties (16)