78

Dronken gast kan Amsterdamse kroeg sluiten

Gemeente gaat horecawet uit 1964 die aanwezigheid dronken gasten verbiedt, handhaven op straffe van sluiting

De Amsterdamse horeca is in rep en roer, nu de gemeente heeft besloten om een nieuwe handhavingsstrategie in te voeren, waarbij aanwezigheid van een dronken gast kan leiden tot sluiting van de gelegenheid. “Three strikes you’re out”, betekent in dit geval dat één zatte Harry de tent een week op slot kan gooien. Wordt daarna weer een gast in kennelijke staat aangetroffen, dan moeten de deuren een maand gesloten blijven. Een derde keer betekent dat de gelegenheid voor goed moet sluiten.

De gewraakte zinsnede is al sinds 1964 onderdeel van de Drank- en Horecawet:

Het is verboden in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit of op een terras de aanwezigheid toe te laten van een persoon die in kennelijke staat van dronkenschap of kennelijk onder invloed van andere psychotrope stoffen verkeert.

Horecaondernemers melden aan het Parool zich ‘vogelvrij verklaard’ te voelen. Het is dan ook nogal lastig om in een drukke kroeg precies te kunnen peilen wie al dan niet een drankje te veel op heeft. De nieuwe regel is bovendien een uitstekende manier voor nimby-buurtbewoners of de concurrent om van een bepaalde gelegenheid af te komen. Want niet de dronkenlap maar de ondernemer wordt bestraft. Zelfs als het niet eens zijn eigen glaasje was dat aan een dieptestudie werd onderworpen. Zodra iemand zich onder jouw dak of op jouw terras bevindt, kan een controleur de zaak dicht gooien.

Op Twitter werd honend gereageerd op de vertruttende maatregel: 

cc-foto: paukrus

Geef een reactie

Laatste reacties (78)