5

Drugsdealers veroordeeld dankzij vingerafdruk… op een WhatsApp-foto

De Britse politie heeft via een vingerafdruk elf mensen achter de tralies weten te krijgen die zich bezighielden met drugshandel in Wales. Het bijzondere daaraan: de vingerafdruk werd gescand vanaf een foto die via berichtendienst Whatsapp werd verstuurd. Op de foto houdt een van de dealers een zakje met zijn verkoopwaar vast.

De politie trof de foto aan op een in beslag genomen telefoon. Te zien is hoe een pakketje XTC-pillen omhoog wordt gehouden. Wat de maker van de foto zich niet had gerealiseerd was dat onder dat pakketje een deel van zijn vinger duidelijk in beeld was en dat de politie dankbaar was voor die informatie.

Om een match te krijgen is gebruik gemaakt van een nieuwe techniek. Wanneer de politie vingerafdrukken neemt, wordt namelijk alleen het bovenste vingerkootje gebruikt. Op de foto was slechts een deel van de onderste twee kootjes zichtbaar. Met de nieuwe techniek kon een scan van de afdrukken op die kootjes worden gemaakt en uitvergroot, om vervolgens overeenkomsten in de afdrukken te vergelijken met de afdrukken in de politiedatabank.

De man die vervolgens uit het onderzoek kwam rollen werd aangehouden en werd uiteindelijk veroordeeld tot acht jaar cel. Ook diens ouders bleken betrokken: zijn vader kreeg 27 maanden celstraf, zijn moeder 12 maanden. Ook konden nog eens acht anderen worden aangehouden en veroordeeld.

Bron: Business Insider / foto: politie Wales

Geef een reactie

Laatste reacties (5)