11

Druk op arme landen om klimaatakkoord te tekenen

EU en VS dreigen met intrekken klimaatsteun

De Europese Unie en de VS hebben gedreigd klimaatsteun aan ontwikkelingslanden in te trekken als zij niet akkoord gaan met de overeenkomst die werd gesloten op de klimaattop in Kopenhagen.

Door redactie Joop

Dit meldt The Guardian zondag. De druk op de arme landen zou hoog zijn tijdens de nieuwe klimaattop in Bonn, waar 190 landen vergaderen over het Kopenhagen-akkoord. De sfeer op de top wordt gekenmerkt door wederzijds wantrouwen, aldus de Britse krant.
Afrikaanse diplomaten op de klimaattop laten weten dat er niet alleen gedreigd wordt met intrekking van geldelijke steun, maar dat er andersom ook juist financiële hulp wordt beloofd aan hen die wel meedoen. Een Afrikaan laat weten:

De druk om het westen te steunen is intens. Dit gebeurt op een zeer hoog niveau en zonder dat het wordt opgeschreven. De EU, Groot-Brittannië, Frankrijk en de VS maken heel goed duidelijk dat wie hen niet steunen, daaronder gaan lijden.

Zaterdag werd al duidelijk dat de VS steun wil terugschroeven aan Bolivië, Ecuadar en enkele andere landen die het akkoord niet hebben ondertekend.

Zeker 112 landen hebben het verdrag inmiddels ondertekend. Negentig arme landen weigeren echter gezamenlijk, omdat ze vinden dat de CO2-reductie niet ver genoeg gaat en een klimaatcatastrofe zo niet wordt afgewend.

Buiten de congreszaal wordt gedemonstreerd om toch vooral knopen door te hakken. Demonstranten van onder meer WWF Climate zijn ontevreden over het slappe compromis waar in Kopenhagen toe werd besloten.

Demonstranten bij klimaattop in Bonn. Foto: Germanwatch/Simone Ackermann (Flickr/CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (11)