37

‘Druk op kleuter is veel te groot’

Verontruste leerkrachten bieden zwartboek aan

De druk op kleuters om al heel jong te moeten presteren is veel te groot. Dat zegt een groep docenten en onderwijsdeskundigen. Vandaag boden ze de Tweede Kamer een zwartboek aan over het kleuteronderwijs.

Dat meldt RTL. De docenten en onderwijsdeskundigen stellen dat de druk om te presteren is doorgeschoten sinds de kleuterschool en de lagere school zijn samengevoegd tot de basisschool. In het zwartboek schrijven ze:

De eisen worden strenger in het onderwijs ook voor groep één en twee. De resultaten zijn belangrijk en het kind is de dupe. De leerkrachten worden steeds meer gedwongen om de kinderen letters te leren, om kinderen cognitieve vaardigheden aan te leren. Ze kinderen te toetsen en te testen op die vaardigheden. Kinderen krijgen zo al veel te vroeg een label dat ze misschien wel een probleem zullen krijgen.

Ook ouders zijn niet blij met de huidige druk op kleuters. In de woorden van een van hen:

Ik vind eigenlijk dat nu het kind de tijd moet hebben om kind te zijn. Je kunt je hele leven nog presenteren en targets halen en doelen bereiken maar volgens mij moet je eerst nog even gewoon rustig kind zijn.

Bekijk hier de RTL-reportage.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)