19

DSK in staat van beschuldiging gesteld in prostitutie-affaire

De voormalige IMF-president kan nu 48 uur verhoord worden over orgies in Franse hotels

Voormalig IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn is vanochtend officieel in staat van beschuldiging gesteld voor vrouwenhandel, zo meldt NRC Handelsblad. Hij zou betrokken zijn geweest bij het organiseren van orgieën met prostituees in hotels in Frankrijk en België. ‘DSK’ zal de komende 48 uur ondervraagd worden over de zaak. Dat hij in staat van beschuldiging is gesteld en niet alleen getuigt is volgens de krant uit praktische overwegingen.

NRC schrijft dat twee mannen die banden met Strauss-Kahn hebben worden ervan verdacht bedrijfsgelden te hebben misbruikt om daarmee de diensten van de prostituees te betalen. Vorig jaar bood Strauss-Kahn zelf aan om als getuige deel te nemen aan het onderzoek naar de zogenaamde ‘Carlton-affaire’, vernoemd naar een luxueus hotel in Lille waar de praktijken plaats zouden hebben gevonden. Strauss-Kahn wil naar eigen zeggen duidelijk maken dat hij niet wist dat de vrouwen prostituees waren, aldus NRC.

Dat hij vandaag in staat van beschuldiging gesteld is, en niet slechts ondervraagd wordt als getuige, is volgens de krant een zwaardere aanpak dan verwacht werd. Maar eigenlijk is dat een formaliteit die het voor beide partijen praktischer maakt. De NRC-correspondent ter plaatse zegt hierover:

“Dit gebeurt zodat zijn rechten beter beschermd worden dan als hij slechts een getuige was geweest. Hij krijgt een advocaat bij de ondervraging, er worden verplichte pauzes ingelast en de partijen ondertekenen een proces-verbaal, zodat het gezegde later niet weer ontkend kan worden. Dat zijn de drie belangrijkste verschillen.

NRC: DSK in staat van beschuldiging gesteld in prostituee-affaire

Foto-cc: IMF

Geef een reactie

Laatste reacties (19)