Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

DSW: 'Grote zorgverzekeraars misleiden'

  •  
30-11-2014
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
460 keer bekeken
  •  
oomen_300.jpg
Directeur 'dissidente' zorgverzekeraar DSW legt problemen in zorg in klare taal bloot ... Selectiefpolissen kloppen niet ... 'Alle verzekeraars hebben contract met alle zorginstellingen tot 2016'
In Buitenhof zegt Chris Oomen, directeur van de kleine zorgverzekeraar DSW, dat zorgverzekeraars op dit moment zorg bij alle instellingen zouden moeten vergoeden. Ongeacht of op de polis staat dat er een contract is met een zorgaanbieder. De marktwerking in de zorg heeft twee machtsblokken opgeleverd van verzekeraars en zorginstellingen, de consument delft het onderspit. Oomen werd onlangs op de vingers getikt door brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland wegens het verspreiden van zijn kritische mening.
Onder de huidige wetgeving kan iedereen naar het ziekenhuis van zijn of haar keuze, zonder dat hij ergens meer of minder moet betalen. Ongeacht of u een restitutiepolis of een naturapolis heeft. De naturapolis vergoedt alleen zorg door gecontracteerde zorgverleners, waardoor patiënten een deel zelf moeten betalen als ze naar een andere zorgverlener gaan. De restitutiepolis biedt volledige keuzevrijheid, maar is wel duurder. En dat is volgens Oomen onterecht.
Alle zorgverzekeraars hebben contracten met alle ziekenhuizen in Nederland, en ook met alle huisartsen”, zegt Oomen.
Behandelingen zouden bij elke arts dus vergoed moeten worden. Als er op je huidige polis staat dat niet alle ziekenhuizen gecontracteerd zijn en je voor zorg in sommige instellingen moet bijbetalen, dan klopt dat dus niet.
De vrije artsen keuze wordt op zijn vroegst pas op 1 januari 2016 afgeschaft.”
Buitenhof presentator Pieter-Jan Hagens vat hierop samen:
U zegt dus, consument, op dit moment, trek je niks aan van al die verschillende polissen, je kunt overal naartoe.”
‘Invoering bugetpolissen vilein’ 
Oomen zet ook zijn vraagtekens bij de invoering van budgetpolissen, die door Minister Schippers van Volksgezondheid zijn uitgevonden. Je betaalt voor die polissen iets minder, met als gevolg dat je in sommige ziekenhuizen nog maar 50 procent vergoed krijgt. Maar de verzekeraars hebben allemaal een eenduidige afspraak met de zorginstelling:
U moet zich voorstellen dat een verzekeraar niet met een stapel polissen onder zijn arm een ziekenhuis binen komt lopen en zegt, voor die polis wil ik dit en voor die polis wil ik dat. Zo werkt het niet, ze maken allemaal één afspraak.
De bedachte selectiefpolissen laten de verzekerden dus extra betalen op het moment dat ze aanspraak maken op zorg. Presentator Hagens:
U zegt dus eigenlijk: ze belazeren de kluit, want je kunt overal terecht.”
Twee machtsblokken
Volgens Oomen zijn er twee machtsblokken ontstaan. Negentig procent van de verzekerden is nu aangesloten bij een van de vier grootste verzekeraars, dat levert een machtsconcentratie op. Zorgverleners zijn bezorgd over de groeiende macht van die verzekeraars en gaan als gevolg daarvan ook fuseren. Die vormen nu ook een machtsblok.
Als de ziekenhuizen groot genoeg zijn hebben zij weer macht over de verzekeringsmaatschappijen. Volgens Oomen hanteren ziekenhuizen na fusie logischerwijs de tarieven van het duurste ziekenhuis onder hen. De onderhandelingspositie van de zorgverzekeraars wordt onderuit gehaald. Ze kunnen wel iets willen, maar het is ‘take it or leave it’. En ze kunnen nergens anders meer heen, want veel ziekenhuizen zijn gefuseerd.
De invoering van de marktwerking in de zorg moest patienten meer keuzes opleveren, maar die staat nu tegenover die twee machtsblokken.
Zorgverzekeraars Nederland niet blij met DSW-man
In een reactie aan Buitenhof verwijt brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland de directeur van DSW dat hij nooit op vergaderingen verschijnt, maar ondertussen wel anderen de maat neemt. Wat ze hem in de uitgelekte brief kwalijk nemen, is dat hij zijn afwijkende mening in de media ten toon spreidt.
Oomen zegt bewust niet aan tafel te willen bij ZN, omdat hij het met veel van de standpunten niet eens is:
Ik wil hen niet legitimeren met mijn stem en de indruk wekken dat iedereen achter ze staat.
Solidariteitsprincipe
ZN zegt dat Oomen vooral “mooie praatjes” verkoopt, maar niet kan garanderen dat zijn premie volgens jaar laag blijft. Oomen ontkent dat niet, en wijst erop dat als andere partijen risicoselectie toepassen en DSW dat niet doet, de kans groot is dat zijn maatschappij dan het “ongezondere deel van de bevolking” te verwerken krijgt. “Dan zal je de premie langzaamaan iets moeten verhogen”.
Wat volgens Oomen uit het oog verloren wordt is dat de essentie van de zorgverzekeringswet ligt in solidariteit. Alle kosten zouden eerlijk gedeeld moeten worden, door jong, oud, ziek en gezond.
Volgens Oomen moeten de monopolieposities doorbroken worden, dan pas is concurrentie mogelijk en kan de consument echt profiteren.
Overstappen
Op Twitter kan Oomen op veel bijval rekenen van verzekeringsnemers. Velen laten weten over te willen stappen naar de kleine zorgverzekeraar. Al dan niet uit sympathie voor de directeur, die zulke heldere taal spreekt.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.