171

Dubbel paspoort en boerkaverbod niet controversieel dankzij PvdA

Demissionair kabinet mag dankzij doorslaggevende steun van de PvdA beide wetsvoorstellen toch behandelen

De wetsvoorstellen voor het boerkaverbod en het verbod op de dubbele nationaliteit zullen nog door het zittende demissionaire kabinet behandeld worden. De twee onderwerpen zijn donderdag in de Tweede Kamer tot ‘niet controversieel’ verklaard. Dankzij steun van de PvdA vond het demissionaire kabinet een meerderheid. CDA, VVD, PVV en de PvdA stemden voor.


D66-Kamerlid Gerard Schouw begrijpt niet waarom de PvdA voor heeft gestemd, omdat de partij tegen beide wetsvoorstellen is. Schouw:

De PvdA had dit tegen kunnen houden, maar wilde liever nog een keer een debat over het gevoelige onderwerp. Met als risico dat het boerkaverbod en het verbod op de dubbele nationaliteit wel gewoon door de Kamer komt.

Politiek verslaggever van NRC Handelsblad, Annemarie Kas, denkt een verklaring te hebben voor het meestemmen door de PvdA. De partij heeft volgens haar zoiets van: ‘laat de minister maar komen’. NRC schrijft:

Martijn van Dam van de PvdA stelt dat het debat er toch een keer van moet komen. Hij betwijfelt bovendien waarschijnlijk ook dat de twee voorstellen het gaan halen. Zelfs minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken heeft immers gezegd dat zij niet meer achter het Boerkaverbod staat. En ook op het gebied van de dubbele nationaliteit is zij, en coalitiepartner VVD, al wat gedraaid. Het was minister Spies dus eigenlijk wel goed uitgekomen als de twee voorstellen controversieel waren verklaard. De PvdA wil haar in dat opzicht niet helpen.

Wat demissionair minister Spies van de wetsvoorstellen vindt is onduidelijk. Vorige week zei ze in een debat dat ze de twee voorstellen niet van tafel zal halen, maar tijdens de lijsttrekkersverkiezingen van het CDA, waar zij zich ook voor had gekandideerd, nam ze wél afstand van de plannen.

PvdA-Tweede Kamerlid Martijn van Dam zegt voor te hebben gestemd omdat te veel mensen nu in onzekerheid leven:

Het boerkaverbod kan altijd nog worden teruggedraaid. En wat betreft de dubbele nationaliteit, dat is een onderwerp dat zo snel mogelijk van tafel moet. Zo’n anderhalf tot twee miljoen mensen zitten in onzekerheid over of ze een van hun paspoorten moeten inleveren. Zij verdienen snel duidelijkheid.

cc-foto: Akbar Sim

Geef een reactie

Laatste reacties (171)