15

Dubbele achternaam voor kinderen mogelijk, ondanks bezwaar minister

Kinderen kunnen binnenkort de achternaam van allebei de ouders krijgen. Verantwoordelijk minister Sander Dekker van Rechtsbescherming had eerder nog laten weten niet van plan te zijn die verandering door te voeren, maar daar had de Tweede Kamer geen boodschap aan. Een meerderheid heeft de minister opgedragen een wetswijziging door te voeren om de dubbele achternaam mogelijk te maken.

Tien jaar geleden liet het toenmalige kabinet onderzoek doen naar de wenselijkheid van zo’n wijziging. De uitkomst daarvan was positief. In veel andere landen, waaronder ook in Europa, is het meegeven van de achternaam van beide ouders de normaalste zaak van de wereld. Wanneer het kind op latere leeftijd trouwt en de naam van de partner aanneemt, komt een van de achternamen van de ouders te vervallen.

Hoewel het advies er dus al tien jaar ligt, werd met die aanbeveling niets gedaan. Omdat veel ouders hadden laten weten de mogelijkheid te willen hebben beide namen door te geven, diende D66-Kamerlid Vera Bergkamp een motie in. Ook Dekkers eigen partij de VVD ging daarin mee.

Bron: AD / cc-foto: Wikipedia

Geef een reactie

Laatste reacties (15)