2

Dubbele nationaliteit zet Egyptische kandidaat klem

Conservatieve presidentskandidaat zet demonstratie opgang op Tahrirplein

De Egyptische presidentskandidaat Abu Ismail is in de problemen gekomen vanwege zijn paspoort. De conservatieve prediker is één van de kansrijke kandidaten maar dreigt nu van de kieslijst verwijderd te worden omdat zijn moeder de Amerikaanse nationaliteit heeft.


Vorig jaar werd in Egypte een wet aangenomen die een dubbel paspoort voor presidentskandidaten verbiedt. Ze mogen alleen de Egyptische nationaliteit hebben en dat geldt ook voor hun echtgenote en voor hun ouders.

Ismail heeft dan wel deels de Amerikaanse nationaliteit. Uit zijn toespraken blijkt dat hij geen hoge pet op heeft van de westerlingen. Hij gebruikt in zijn toespraken veel anti-Amerikaanse retoriek. Ismail vindt dat hij het slachtoffer is geworden van een lastercampagne. Hij wil vandaag een protestbeweging in gang zetten op het Tahrirplein in Cairo om zijn kandidatuur te ondersteunen.

Zondag bepaalt de kiescommissie in Egypte wie er mag mee doen aan de presidentsverkiezingen op 23 en 24 mei. Dan zal ook duidelijk worden of Ismail van de lijst geschrapt wordt. Andere presidentskandidaten zijn Khairat el-Shater namens de Moslim Broederschap en oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalig voorzitter van Arabische Liga Amr Moussa en oud-premier Shafiq.

NOS: Egyptische kandidaat in het nauw

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)