74

‘Duidelijke verschillen tussen biologisch en niet-biologisch voedsel’

Eerste studie die significante verschillen aantoont...Biologisch fruit, groente en graan bevatten meer 'gezonde' antioxidanten

Een studie geleid door de Universiteit van Newcastle heeft duidelijke verschillen gevonden tussen biologisch voedsel en niet-biologisch voedsel. Zo bevatten biologische groente, fruit en graan meer antioxidanten die gelinkt worden met een betere gezondheid en ook bevatten ze een lagere dosis giftige metalen en pesticiden.

De onderzoekers menen dat het switchen van ‘gewoon’ naar biologisch voedsel tot dezelfde voordelen kan leiden als het toevoegen van twee porties aan ‘de schijf van vijf’. Onderzoeksleider professor Carlo Leifert meent dat het aantal gezonde antioxidanten zo’n 19 tot 69 procent hoger ligt bij biologisch voedsel.

Ook kwam Leifert tot de ontdekking dat veel van de aangetroffen antioxidanten gelinkt zijn met een verminderde risico op chronische ziekten, inclusief hart- en vaatziekten, neurogeneratieve ziekten en bepaalde vormen van kanker. Een ander opmerkelijk resultaat uit het onderzoek was de vondst van hogere levels van cadmium, een giftig metaal bij conventionele gewassen. Ook werden op conventionele gewassen vier keer meer overblijfselen van pesticiden gevonden dan op biologische voedsel.

Tot nu toe heeft geen enkel onderzoek kunnen bewijzen of biologisch voedsel ook gezonder is dat niet-biologisch voedsel. De uitkomsten van het onderzoek bewijzen een hogere voedingswaarde van biologisch voedsel, maar of je daarmee ook kunt zeggen dat het gezonder is, is volgens Tom Sanders, professor van Voeding van het King’s College London, nog niet precies te zeggen. “De vraag blijft: Blijft de inname gevarieerd? En is de inname qua voedingswaarde relevant? Ik ben nog niet overtuigd.” Ook twijfelt hij aan het werk van Leifert. Hij wijst erop dat het onderzoek van Leifert ook aantoont dat in biologisch graan minder proteïne zit dan in de conventionele versie. “Leifert heeft veel meningsverschillen gehad met mensen. Hij overdrijft hier en daar een beetje.”

Toch namen veel wetenschappelijke vaktijdschriften het onderzoek serieus. Helen Browning, directeur van de Bodem Associatie die campagne voert voor biologische landbouw is ook blij met het onderzoek. “Een cruciaal belangrijk punt dat dit onderzoek aansnijdt, is de mythe dat de wijze waarop we verbouwen geen invloed zou hebben op de kwaliteit van het voedsel dat we eten”, zegt ze tegen The Guardian.

cc-foto: Fruitnet.com

Geef een reactie

Laatste reacties (74)