Laatste update 17:17
8

Duitse leger geïnfiltreerd door extreemrechts netwerk

Het Duitse leger is geïnfiltreerd door ten minste vijf neonazi’s. Dat hebben Duitse onderzoeksjournalisten dinsdag onthuld. De extreemrechtse infiltratie was reden voor de Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen, om een bezoek aan de Verenigde Staten direct af te zeggen.

Vorige week werd bekend dat de 28-jarige officier Franco A. was gearresteerd op verdenking van het beramen van een terreuraanslag. De officier had zich laten onder een valse naam laten registreren als Syrische vluchteling en had op het vliegveld van Wenen een pistool verstopt in een toilet. Daarmee zou Franco A. een aanslag hebben willen plegen en die in de schoenen van vluchtelingen hebben willen schuiven.

Journalisten van Der Tagespiegel hebben nu ontdekt dat er in het onderzoek naar A. een dodenlijst boven water is gekomen. Daarop zouden onder meer de namen van oud-bondspresident Gauck en minister van Justitie Maas staan.

Behalve A. werd ook een 24-jarige mogelijke handlanger gearresteerd. Beiden zitten vast. In het huis van de handlanger zijn wapens en explosieven gevonden en uit afgeluisterde gesprekken tussen hem en A. zou duidelijk zijn geworden dat het om vreemdelingenhaat ging.

Nu blijkt dus dat het probleem met extreemrechts binnen het leger groter is dan alleen Franco A. In een interview met de Duitse zender ZDF zei minister Von der Leyen al: ‘Het leger heeft een probleem met de instelling en duidelijk een zwakke leiding.’ Dat leverde haar direct een vinnig weerwoord van de militaire vakbond op: ‘Leiding begint aan de top.’

Bronnen: AD, De Morgen / cc-foto: Hiroyuki Takeda

Geef een reactie

Laatste reacties (8)