Laatste update 19:11
6

Duitse OM start onderzoek naar lakse houding Facebook bij haatzaaien

Het Duitse Openbaar Ministerie is een vooronderzoek gestart naar Facebook en diens oprichter en CEO Mark Zuckerberg. Het sociale netwerk wordt ervan beschuldig te weinig te ondernemen om haatzaaien en opruiing tegen te gaan. Behalve op Zuckerberg heeft het Duitse OM zijn pijlen ook gericht op topvrouw Sheryl Sandberg en de Brit Richard Allen die de leiding heeft over Facebook in Europa.

Wanneer haatzaaiende op opruiende berichten op Facebook illegaal blijken te zijn, is het sociale netwerk verplicht die berichten te verwijderen zodra ze gerapporteerd zijn. Een advocaat in de Duitse stad Würzburg heeft echter aangetoond dat dit in lang niet alle gevallen gebeurt. Zo bleven ook na herhaaldelijk rapporteren diverse berichten met bedreigingen, oproepen tot geweld en holocaustontkenningen gewoon staan.

Het is niet de eerste keer dat het Duitse OM Facebook op de korrel neemt. Al ruim een jaar kaart justitie in Duitsland de lakse houding van het sociale netwerk aan als het gaat om haat. Eerder dit jaar werd ook al onderzocht of er juridische stappen tegen Zuckerberg genomen konden worden, maar toen moesten de aanklagers concluderen dat de klachten niet onder de bevoegdheid van de Duitse rechtspraak vielen.

Facebook heeft inmiddels laten weten zich niet te herkennen in de aanklacht. Volgens het bedrijf zijn alle beschuldigingen ongegrond en houdt het zich aan de Duitse wet. Volgens een woordvoerder is er op Facebook ‘geen plaats voor haat’ en werkt het bedrijf er juist hard aan die haat te bestrijden.

Ook in Nederland worden geregeld via het populaire sociale netwerk haatcampagnes opgezet. Zoals toen eerder dit jaar de een na de andere haatpagina gericht tegen Sylvana Simons werd opgezet. Facebook oordeelde over een aantal van die pagina’s, die bol stonden van de racistische en seksistische verwensingen, in eerste instantie dat ze niet in strijd waren met de richtlijnen. Pas na een stortvloed aan klachten, onder andere in de media, besloot Facebook te pagina’s toch te verwijderen.

Bron: Der Spiegel / cc-foto: Jakob Steinschaden

Geef een reactie

Laatste reacties (6)