15

Duitse auto-industrie dicteert Europese CO2-norm

Europese regels afgezwakt onder zware druk van Duitsland ... Gedrag Duitse diplomaten 'ronduit intimiderend'

De inkt van nieuwe Europese regels voor CO2-uitstoot van auto’s is nog niet droog, of ze worden alweer afgezwakt op verzoek van de Duitse auto-industrie. Dat schrijft de Volkskrant vandaag. Berlijn wist maandag genoeg medestanders in de EU te vinden om de belangen van Mercedes, Audi en BMW veilig te stellen.

Duitse diplomaten hebben de afgelopen weken keihard gelobbyd om steun te verwerven voor hun standpunt. Zelfs Angela Merkel hing aan de telefoon om ‘bevriende staatshoofden’ duidelijk te maken dat niemand moest proberen om de Duitse auto-industrie in de wielen te rijden. Betrokken diplomaten spreken dan ook van ‘ronduit intimiderende’ gedrag door hun Duitse collega’s.

Tijdens de vergadering van de Europese milieuministers en staatssecretarissen kreeg Duitsland niet alleen steun van Polen, Slowakije en Portugal – landen waar Duitse autoproducenten fabrieken hebben – maar ook van Groot-Brittannië. Een land dat in juni nog het Commissievoorstel had omarmd. Diplomaten vermoeden volgens de Volkskrant dat Berlijn de Britse collega’s ‘cadeautjes’ in het vooruitzicht heeft gesteld op financieel terrein. De Londense City vreest namelijk strengere Europese regels voor banken.

GroenLinks-europarlementariër Bas Eickhout noemt het ‘kortzichtig’ en ‘gevaarlijk’ dat Duitsland andere landen probeert te paaien met toezeggingen op andere beleidsterreinen. 

cc-foto: ReMus_87

Geef een reactie

Laatste reacties (15)