27

Duitse deelstaat neemt ‘islamisering’ in eigen hand

Deelstaat Hessen gaat speciaal islamonderwijs aanbieden op basisscholen om fundamentalisme tegen te gaan en integratie te bevorderen

Je kunt natuurlijk heel hard gaan schreeuwen dat de radicale islam een bedreiging vormt voor de samenleving die moet worden bestreden, maar Duitse beleidsmakers in Hessen kozen voor een andere aanpak. Op 29 basisscholen werd daar islamonderwijs uitgerold, met een curriculum dat door de overheid is opgesteld. Hierdoor komen kinderen van immigranten op een jonge leeftijd al in aanraking met verschillende interpretaties van de islam en zijn ze op latere leeftijd wellicht minder gevoelig voor invloed van bijvoorbeeld radicale imams.

De leerkrachten zullen de nadruk leggen op onderwerpen als tolerantie en de diversiteit van – en overeenkomsten tussen – moslims van verschillende nationaliteiten. Onder meer de islamitische feesten en de persoonlijke relatie met god zullen in de klas worden besproken. De scholen maken gebruik van docenten die zijn opgeleid aan een speciale universitaire staatsopleiding.

Momenteel kent Hessen 29 klasjes nieuwe stijl. De lessen lijken qua structuur op de protestantse en katholieke pakketten die ook worden aangeboden, en zijn niet verplicht.

Onderwijsminister Nicola Beer legt in de New York Times uit dat de afgelopen jaren de kinderen voor islamonderwijs aangewezen waren op koranscholen, het internet of de moskee. Daardoor zijn sommigen volgens Beer ‘vervreemd geraakt’. Maar: “Nu beseffen Duitsers: we lezen samen, werken samen en moeten samen onze kinderen onderwijzen”, aldus Beer.

New York Times: Germany Adds Lessons in Islam to Better Blend Its Melting Pot

cc-foto: Lieven SOETE

Geef een reactie

Laatste reacties (27)