68

Duitse defensieminister AKK wil internationale vredesmacht in Syrië

De Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer heeft het idee geopperd om in het noorden van Syrië een veiligheidszone in te stellen die bewaakt wordt door een internationale troepenmacht van NAVO-landen, Rusland en Turkije.

NRC schrijft:

Onduidelijk is of AKK, zoals de Duitse minister wel wordt genoemd, steun voor het plan heeft in het kabinet en de Bondsdag. Haar collega van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) was van te voren alleen per sms op de hoogte gesteld. Een anonieme zegsman van zijn ministerie liet in een zuinige reactie weten dat er nog „behoefte aan discussie” is. (…) Defensie-expert Fritz Felgentreu van coalitiegenoot SPD zegt dat zijn fractie niet is ingelicht door Kramp-Karrenbauer. „Wij zijn sceptisch.”

AKK ziet in het creëren van de zone een mogelijkheid om vluchtelingen terug te laten keren en stelt dat Europese landen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Ze zegt het plan te hebben overlegd met bondskanselier Merkel en Amerikaanse, Franse en Britse collega’s. In Duitsland is met scepsis en verontwaardiging gereageerd omdat het land sinds de Tweede Wereldoorlog geen initiatief heeft genomen voor buitenlandse militaire operaties.

cc-foto: U.S. Secretary of Defense

Geef een reactie

Laatste reacties (68)