10

Duitse eis tot offline halen verwijderde tweets

Politwoops verzamelt verwijderde tweets van politici ... Nederlands project boekt internationaal succes

Politwoops is een Nederlandse site waarop tweets te lezen zijn die door politici zijn verwijderd. Het door de Nederlandse Open State stichting opgezette project ging twee jaar geleden van start en is inmiddels in 21 landen actief, waaronder Egypte. Uit Duitsland komt nu de eis de dienst te staken.

PolitwoopsMeestal gaat het om tweets met spel- of tikfouten die ijlings worden verwijderd maar in sommige gevallen zijn het echt politieke kwesties. Begin deze maand bijvoorbeeld was er nog een relletje in de Verenigde Staten omdat een Republikeins kandidaat haar opponent in een tweet uitmaakte voor ‘Nancy boy’, een denigrerende term voor homo. De kandidaat had haar beledigende tweet naderhand verwijderd maar die was toen al door Politwoops opgepikt.

Nu komt uit Duitsland de eis dat Politwoops de publieke archivering van verwijderde tweets staakt, zo blijkt uit een tweet van Stef van Grieken, een van de mensen achter het project:

@politwoops ontvangt een Cease and Disist letter om activiteiten van politici van politwoops te halen. Nog juristen die kunnen helpen? #open

In een volgende tweet stelt Van Grieken dat het gaat om het Duitse parlement en een copyright-claim.

De dienst is sinds maart dit jaar actief in Duitsland. Daar worden op 22 september verkiezingen gehouden voor de Bondsdag.

Bij Politwoops was nog niemand bereikbaar voor commentaar.

Update 21.00 uur:
Politwoops heeft op haar site laten weten juridische hulp te hebben ingeroepen als gevolg van de uitspraak:

We zijn op dit moment in gesprek met juristen om te kijken wat we kunnen doen om deze tweet beschikbaar te houden en wat we met het arrest aan moeten. 

Ongeacht de inhoud vinden we dat uitspraken van politici nimmer gecensureerd mogen worden. We vinden het besluit van de rechtbank om tweets te verwijderen daarom ook onbegrijpelijk. We zullen er alles aan doen om inzichtelijk te houden wat politici weggooien.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)