Laatste update 22:27
6

Duitse haatauteur veroordeeld wegens haat

In Nederland kom je als Kamerlid weg met een veroordeling wegens groepsdiscriminatie maar in de Duitse stad Dresden is de haatauteur Akif Pirincci veroordeeld tot een boete van 2700 euro. Pirincci jutte in oktober 2015 bij een Pegida-demonstratie de menigte op door te stellen dat Duitsland is verworden tot een “vuilnisbelt voor moslims”. Ook hield hij de 20.000 ‘bezorgde burgers’ voor dat “de concentratiekampen vandaag de dag helaas buiten werking zijn”. Op die opmerking volgde gelach en applaus. Daarna maakte Pirincci het echter zo bont dat zelfs de ‘bezorgde burgers’ van de extreemrechtse Pegida hem uitjouwden.

Aanvankelijk was hij veroordeeld tot 11.700 euro boete. In beroep is dat nu verminderd. Volgens de rechter heeft Pirincci aangezet tot haat tegen moslims en vluchtelingen met als doel de openbare orde te verstoren. “Vrije meningsuiting is een kostbaar goed, maar heeft z’n grenzen als het de strafwet breekt,” aldus de rechter. Dresden is een bakermat van extreemrechts. Zondag stemde 27 procent van de kiezers er voor het AfD.

Akif Pirincci is een Turks-Duitse auteur die op 10-jarige leeftijd met zijn ouders naar Duitsland emigreerde. Hij werd bekend met een serie over katten. In zijn politieke boeken haalt hij uit naar onder meer migranten, moslims, feministen en homo’s.

cc-foto: strassenstriche.net, Pegida demonstratie in Dresden, 2015

Geef een reactie

Laatste reacties (6)