Laatste update 19:20
19

Duitse inlichtingenchef weggepromoveerd om uitspraken Chemnitz

Hans-Georg Maassen, de chef van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, is per direct uit zijn functie ontheven. Dat meldt de BBC. Maassen lag onder vuur na omstreden uitspraken rond onlusten in Chemmitz. Maassen hoeft niet wakker te liggen over werkloosheid; hij is aangesteld als staatssecretaris van Binnenlandse Zaken.

In de Oost-Duitse stad Chemnitz werd in de nacht van 25 op 26 augustus een 35-jarige Duitse man neergestoken. Hij overleed aan zijn verwondingen. Nadat twee mannen, van Iraakse en Syrische afkomst, daarvoor werden opgepakt, braken protesten uit tegen de komst van asielzoekers naar Duitsland. Kort daarop verscheen er een video online waarop te zien was hoe extreemrechtse jongeren jacht maakten op niet-westers uitziende mensen.

Behalve de jachtpartij te zien op de videobeelden, kwamen er nog meer meldingen binnen van soortgelijke acties. Ook was op foto’s te zien hoe extreemrechtse demonstranten mensen belaagden en hen met flessen en vuurwerk bekogelden. Maassen liet echter direct weten dat er wat zijn inlichtingendienst betrof, geen enkele reden was om aan te nemen dat er inderdaad sprake was van dergelijke mensenjachten. Ook plaatste hij openlijk vraagtekens bij het waarheidsgehalte van de video, beelden die wel degelijk echt bleken te zijn.

De voorbarige uitspraken van Maassen leiden direct tot maatschappelijke ophef en bondskanselier Angela Merkel werd in het parlement door de coalitiepartner SPD en leden van haar eigen partij CDU onder druk gezet Maassen uit zijn functie te zetten. Merkels andere coalitiepartner CSU bleef wel achter Maassen staan. Dinsdag werd na een dag overleggen tussen de drie partijen alsnog besloten Maassen over te hevelen naar een andere functie.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)