166

Duitse Inlichtingendienst: ‘MH17 door pro-Russische rebellen neergehaald’

Duitse Inlichtingendienst beschuldigt pro-Russische troepen van aanslag … Bewijs is 'onomstotelijk'

Het is onomstotelijk bewezen dat Vlucht MH17 door een raket van pro-Russische troepen in Oekraïne uit de lucht geschoten. Dat concludeert de Duitse inlichtingendienst (BND) na onderzoek naar de oorzaak van de ramp.

Update onderaan

Dat nieuws brengt het Duitse blad Der Spiegel dit weekend. Volgens de Duitse inlichtingendienst is er geen twijfel dat de Pro-Russische troepen de raket hebben afgevuurd. Een van de harde bewijzen hiervoor is dat opnames van de gesprekken na de ramp zijn bewerkt alsmede de aanwezigheid van satellietbeelden waarop bewijzen gevonden zijn.

Ook blijkt uit het onderzoek dat de claim van de Russen  dat de raket door Oekraïense soldaten was afgevuurd onjuist is en dat er op het moment van de ramp geen Oekraïens gevechtsvliegtuig in de buurt van MH17 vloog.

In Nederland werd eerder ook al onderzoek gedaan naar de toedracht van de ramp, maar wees geen schuldige aan. Dit Duitse onderzoek doet dat nu heel duidelijk wel.

Een woordvoerder van het Duitse Openbaar Ministerie liet weten dat er een onderzoek is gestart om te kijken of de ramp als oorlogsmisdaad moet worden gezien.

Bij de ramp kwamen 298 mensen om het leven. 196 van hen kwamen uit Nederland.

Update 18:00

In een reactie op het artikel in Der Spiegel rebellenleider Andrej Purgin laten weten dat de Pro-Russische rebellen vlucht MH17 niet uit de lucht hebben geschoten.
Volgens Purgin is hebben de rebellen niet over de kennis om een aanval met een Buk-raket uit te voeren en is de leiding in Kiev schuldig aan de ramp.

Update 21:00

Pieter Omtzigt (CDA) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) hebben zondag een hoorzitting aangevraagd. Beide Kamerleden willen van internationale experts horen hoe het zit met satellietbeelden van de ramp.

CC foto: Marco Nedermeijer

Geef een reactie

Laatste reacties (166)